RUG en Hanze willen het met Vindicat hebben over hun accreditatie

RUG en Hanzehogeschool gaan komende maandag opnieuw in gesprek met Vindicat vanwege de busbestorming op Kardinge van afgelopen week. Deze keer gaat het over de accreditatie.

‘De gebeurtenissen zijn natuurlijk op geen enkele manier goed te keuren’, zei rector magnificus Cisca Wijmenga donderdag in de commissievergadering voorafgaand aan de universiteitsraad. ‘En dat betekent ook dat hier natuurlijk een reactie op moet komen.’

Na een eerste gesprek, afgelopen maandag, besloot de gemeente de vergunning voor een zeilwedstrijd en een aansluitende afterparty voor komende vrijdag in te trekken. Met daarbij de waarschuwing: ‘In de aanloop naar toekomstige evenementen zal eerst moeten worden gekeken hoe deze op een acceptabele wijze kunnen plaatsvinden.’

Vindicat kondigde vervolgens aan alle evenementen voorlopig op te schorten. ‘Dat is denk ik een daadkrachtig optreden’, zei Wijmenga. Maandag is er daarom een volgend gesprek tussen Vindicat, de Hanzehogeschool en de RUG ‘om over accreditatie te spreken’. 

Losgeslagen gedrag

Pijnlijk voor de vereniging, die haar accreditatie pas dit jaar terugkreeg nadat die was ingetrokken na een reeks incidenten, waaronder de zogenaamde ‘bangalijst’ en geweld tijdens ontgroeningen. Zonder accreditatie mag Vindicat niet aanwezig zijn bij officiële evenementen van de RUG. Later in de week volgt een gesprek met Vindicat en de gemeente om te bespreken hoe dit probleem in de toekomst moet worden opgepakt.

‘Dat is ingewikkeld’, zegt Wijmenga. ‘Ik woon middenin de stad en ik zie wat hier elke avond gebeurt. Ik verbaas me over het losgeslagen gedrag dat aan de orde is. Er wordt zeven dagen per week flink gedronken en dan gaat natuurlijk de vlam in de pan.’

Ze maakt zich zorgen over de gevolgen van grootschalig alcoholgebruik op ‘ontwikkelende breinen’. ‘Dit is een groter probleem dat niet alleen bij Vindicat leeft. Maar ik zou daar een discussie over willen hebben met studenten en in de u-raad, want drugs en drankgebruik is zó genormaliseerd geraakt. Dat is één van de issues die leiden tot problematiek’, aldus de rector.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties