RUG doet mee aan actiedag Normaal Academisch Peil

Foto Reyer Boxem

‘Nieuw kabinet moet 1,1 miljard investeren’

RUG doet mee aan actiedag Normaal Academisch Peil

De RUG ondersteunt de landelijke actiedag van Normaal Academisch Peil op dinsdag 6 april. De uni en tal van andere organisaties en instellingen roepen het nieuwe kabinet op om structureel 1,1 miljard euro te investeren in het wetenschappelijk onderwijs.
18 maart om 12:54 uur.
Laatst gewijzigd op 22 maart 2021
om 15:47 uur.
maart 18 at 12:54 PM.
Last modified on maart 22, 2021
at 15:47 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

18 maart om 12:54 uur.
Laatst gewijzigd op 22 maart 2021
om 15:47 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

maart 18 at 12:54 PM.
Last modified on maart 22, 2021
at 15:47 PM.

Normaal Academisch Peil is een initiatief van WOinActie en wordt gesteund door de koepel van universiteiten VSNU. Ook de RUG heeft zich achter de actie geschaard, evenals de Radboud Universiteit (Nijmegen), de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Verder doen veel vakbonden en onderwijsorganisaties mee.

Het is nog onduidelijk hoe de Alarmdag, zoals de actiedag wordt genoemd, in Groningen wordt ingevuld. 

Onder druk

De financiering van de universiteiten staat al jaren onder druk, stelt WOinActie. Het aantal studenten neemt voortdurend toe, zeker sinds de coronacrisis, maar de financiering per student neemt af.

‘Er is daardoor te weinig tijd en geld om goed onderzoek te doen of goed onderwijs te geven, laat staan allebei’, staat op de website van Normaal Academisch Peil. ‘Studenten krijgen niet meer het onderwijs dat ze verdienen, en het water staat onze wetenschappers nu tot aan de lippen.’

Volgens de universiteitskrant Folia van de Universiteit van Amsterdam zal VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg de Hofvijver bij het Binnenhof in Den Haag inlopen ‘om aan te geven dat de sector het water aan de lippen staat’. Dat zou Duisenberg hebben gezegd tegen WOinActie-voorman Rens Bod.

Financiering

Begin deze maand publiceerde accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) een rapport over de financiering van het hoger onderwijs, in opdracht van onderwijsminister Van Engelshoven.

Universiteiten zouden er jaarlijks 600 miljoen euro bij moeten krijgen om het onderwijs weer op peil te krijgen, aldus de onderzoekers van PwC. Verder zijn eenmalig reparatiewerkzaamheden nodig die 300 miljoen euro kosten. Om het hoger onderwijs kleinschaliger in te richten, al jaren een belangrijke doelstelling, moet er nog eens 200 miljoen euro bij, berekende PwC.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties