RUG daalt in Times-ranglijst

De RUG daalt dit jaar zes plaatsen in de Times Higher Education-ranglijst (THE), naar plaats tachtig. Vorig jaar steeg de universiteit nog een spectaculaire 43 plekken.
Door Peter Keizer

Voor het eerst staan er dertien Nederlandse universiteit in de top 200 van de ranking. Delft heeft dit jaar de hoogste notering, op plaats 59. Daarna volgt de Universiteit van Amsterdam op plaats 63. Acht Nederlandse universiteiten haalden de top honderd.

De spectaculaire stijging van de RUG vorig jaar werd veroorzaakt door een aanpassing in de methodologie waarmee de THE-ranglijst wordt samengesteld. ‘Daardoor is het lastig om de resultaten te vergelijken met voorgaande jaren’, reageerde voorzitter Sibrand Poppema destijds.

Industrie

De RUG heeft dit jaar volgens de THE-ranglijst vooral minder inkomsten uit de industrie binnengehaald. Op het gebied van wetenschappelijke citaties en internationale vertegenwoordiging scoort de universiteit juist beter.

Volgens universiteitenvereniging VSNU zijn de ranglijsten een noodzakelijk kwaad. ‘Rankings geven nooit een volledig beeld van de prestaties van universiteiten. Maar ondanks de beperkingen worden die rankings internationaal serieus genomen en als belangrijke informatiebron gezien door universiteiten, onderzoekers, internationale studenten en werkgevers’, aldus de VSNU in een persbericht.

De RUG was niet bereikbaar voor commentaar.

In augustus werd bekend dat de RUG in de Shanghai Ranking (ARWU) steeg naar plaats 72. In de QS-ranglijst viel de universiteit juist buiten de top honderd, naar plaats 113.

Update, 11:41 uur:

‘De positie van de RUG in de THE toont aan dat we het goed doen in deze ranking. Net als de andere Nederlandse universiteiten. We zijn ten opzichte van vorig jaar Utrecht voorbij gegaan’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens. Hij plaatst echter dezelfde kanttekening als de VSNU. ‘Rankings zijn rankings, niet zaligmakend.’

schermafbeelding-2016-09-22-om-09-47-26

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in