RUG, bied geen ruimte aan politieke stunts

De opening van het academisch jaar in oude stijl. Foto Gerhard Taatgen

RUG, bied geen ruimte aan politieke stunts

De RUG had Sigrid Kaag geen toespraak moeten laten geven tijdens de opening van het academisch jaar, betoogt Lennard Pierey. De minister is immers ook lijsttrekker van D66 en de verkiezingen komen eraan.
10 september om 10:13 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 10 at 10:13 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Vorige week was het weer tijd voor de opening van het academisch jaar. Vanwege corona dit keer geen grote ceremonie in de Martinikerk, maar een dertig minuten durende livestream. Gezien de situatie een prima oplossing. Naast de bekende hits, zoals een speech van rector magnificus Cisca Wijmenga, was er dit jaar ook ruimte voor een speciale gast: minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag.  

Kaag sprak over het feit dat veel academici ‘als monniken’ leven. ‘Overdag geven ze les, ‘s nachts doen ze onderzoek, en in het weekend schrijven ze onderzoeksvoorstellen.’ Ze stelde – terecht – dat er oplossingen nodig zijn. Het feit dat Kaags partij, D66, zelf in de coalitie zit en onderwijsminister Van Engelshoven levert, leek er verder niet toe te doen. Wel moge duidelijk zijn dat ze een serieus probleem benoemde. Dezelfde dag was er wederom protest van WOinActie, de groep die zich inzet voor verbetering van de werkomstandigheden van academici.

Het was echter een fout van de RUG om Kaag te laten speechen. Het lijkt ver weg, maar volgend jaar maart zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dit houdt in dat alle partijen alweer druk bezig zijn zichzelf te profileren. En laat Kaag nou net lijsttrekker zijn voor D66. 

Dus ook zij nam uitgebreid de ruimte om een zogenaamd proefballonnetje op te laten. Ze pleitte voor het bestemmen van drie procent van ons nationaal inkomen voor onderzoek en onderwijs en benoemde meerdere malen de rol die haar partij wil gaan spelen. En ja hoor, binnen enkele minuten stond haar ballon op de hoofdpagina van de NOS. 

What’s next? Hugo de Jonge die het CDA-programma komt lanceren?

Ondanks het feit dat vanuit Kaags perspectief het politiek heel logisch is om gebruik te maken van dit podium voor gratis media-aandacht, is het vreemd dat de RUG ruimte biedt voor dergelijke politieke stunts. De status van een belangrijke ceremonie dient niet misbruikt te worden door politici die in aanloop naar verkiezingen kiezers naar de mond willen komen praten. 

What’s next? Hugo de Jonge die tijdens de Docent van het Jaar-verkiezing het partijprogramma van het CDA komt lanceren? 

Universiteiten moeten een broedplaats zijn voor kritisch denken. Studenten worden opgeleid tot zelfstandige deelnemers van de maatschappij en politieke awareness is enorm belangrijk. Sprekers vanuit het hele politieke spectrum zijn welkom, maar politiek dient altijd besproken te worden in een politieke arena en met ruimte voor discussie. De kracht van de academie is juist de ruimte voor dialoog. Officiële gelegenheden zijn hiervoor gewoon niet de plaats. 

Laten we daarom – net als voorgaande jaren – de opening van het academisch jaar weer primair gaan gebruiken voor sprekers die ook daadwerkelijk uit de academie komen. Kaag is meer dan welkom bij de RUG in verkiezingstijd, maar dan in een debat met studenten, medewerkers en andere politici over de toekomst van het hoger onderwijs. Na vier jaar in het kabinet is er genoeg te bespreken. Ik ben benieuwd.

Lennard Pierey is masterstudent Business Administration Health en zat vorig jaar in de u-raad voor Calimero.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties