Nieuwe privacyregels maken het gebruik van Google-programma’s via een RUG-account straks veiliger, maar in sommige gevallen ook onmogelijk.
Dat is de uitkomst van afspraken tussen onderwijsinstellingen en Google om gegevens beter te beveiligen en privacy beter te beschermen. De belangrijkste ‘kern’-applicaties worden strenger beveiligd en inloggen op andere applicaties via het RUG-account wordt beperkt.
Aanleiding is de waarschuwing op 31 mei van de Autoriteit Persoonsgegevens dat de manier waarop Google omging met gegevens veilig noch eerlijk was. Nederlandse onderwijsinstellingen zouden Google vanaf dit studiejaar in de ban moeten doen, tenzij er verbeteringen zouden komen.
YouTube
De onderwijsinstellingen en it-organisatie SURF gingen daarop met Google in conclaaf, er werd een overeenkomst gesloten. Vorige week zijn de afspraken afgerond en ingevoerd. ‘We zijn blij met de uitkomsten’, zegt Sander van Lien van het CIT.
In de nieuwe overeenkomst staat dat Google alleen persoonlijke gegevens uit de kernapplicaties van Google Workspace (zoals Gmail, Drive, Docs, Sheets, Slides Meet, Calendar en Tasks) mag gebruiken als dat nodig is om de dienst aan de RUG te kunnen leveren.
Dat betekent dat je bij de overige Google-programma’s minder kunt met het RUG-account. Je kunt je bijvoorbeeld niet meer via je RUG-account op een YouTube-kanaal abonneren, en op Google Maps kun je geen eigen kaart meer aanmaken via je RUG-account.
Alternatieven
‘We verkleinen het aantal extra diensten dat gekoppeld is aan de RUG-accounts omdat die niet in het contract met Google staan,’ zegt Van Lien. ‘Maar we letten goed op hoe we dat doen, aangezien sommige van die diensten nog wel gebruikt worden in onderzoek en onderwijs.’
Voor de mensen die nog met de extra diensten werken, heeft het CIT een korte technische handleiding gemaakt om dat op te lossen. Ook zal er binnenkort meer informatie beschikbaar komen over wanneer het ingaat, wat de mogelijke alternatieven zijn en er komen instructies voor gebruikers over hun personalisatie-instellingen.
Maar de RUG gaat mensen er ook van bewust maken dat er alternatieve producten zijn die niet onder de overeenkomst vallen, zegt Van Lien. En mensen krijgen de oproep om hun RUG-account zo min mogelijk te gebruiken om in te loggen in applicaties en websites van andere partijen.
Enquête
De RUG is intussen een project gestart om te kijken wat uiteindelijk de beste digitale omgeving is voor de universiteit. De komende weken wordt er een enquête onder werknemers gehouden. ‘De uitkomsten zullen leiden tot een advies dat de RUG zal gebruiken om in de toekomst besluiten te nemen’, zegt Van Lien.
Het is mogelijk dat de universiteit aan het eind van de rit Google de rug toekeert. ‘We kunnen nu nog niet zeggen wat het resultaat zal zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden, die we allemaal aan het onderzoeken zijn. Het belangrijkste is dat er een stabiele en betrouwbare omgeving komt voor de universiteit, dus zowel studenten als medewerkers, die veilig genoeg is en de privacy beschermt.’