‘Ritalinhandel onder studenten’

Er is een levendige Ritalinhandel onder studenten, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Studenten gebruiken het ADHD-medicijn om beter te kunnen studeren, maar zijn vaak niet bekend met de gevaarlijke bijwerkingen.
Door Peter Keizer

Eén op de vier studenten gebruikt Ritalin of Concerta (een alternatief middel) zonder dat ze het medicijn door een arts voorgeschreven kregen, blijkt volgens IVM uit een onderzoek onder vierhonderd studenten. Tachtig procent van hen gebruikt het middel, meestal verkregen via een familielid, vriend(in) of studiegenoot, om de studieprestaties te verbeteren. Een klein deel gebruikt het tijdens het uitgaan.

‘Er is dus ADHD-medicatie in omloop, waarvan een aanzienlijk deel terechtkomt bij studenten die geen diagnose voor ADHD hebben’, meldt het IVM.

En dat is gevaarlijk, aldus het instituut, omdat oneigenlijk gebruik van Ritalin ernstige gevolgen kan hebben. Hart- en vaataandoeningen, depressie, angst, zelfmoordneigingen en slapeloosheid worden vaak gemeld als bijwerkingen. ‘Bijna de helft van de meldingen had betrekking op volwassenen en daarbij zaten drie sterfgevallen.’

Foto: Wikimedia

Speed

ADHD-medicijnen Ritalin en Concerta hebben als werkzame stof methylfenidaat, en zijn nauw verwant aan speed (amfetamine). Het zijn stimulerende medicijnen die de aandacht en de stemming verbeteren. De werking is vergelijkbaar met speed, maar minder sterk. De effecten houden ook minder lang aan.

Het IVM geeft toe dat de beperkte peiling niet representatief is voor alle studenten in Nederland. ‘Wel sluiten de bevindingen aan bij de gesignaleerde trend’, aldus het instituut. Het IVM wil dat studenten aan universiteiten en hogescholen beter worden voorgelicht over de nadelen van het gebruik.

De Universiteitskrant testte eerder het effect van Ritalin tijdens het studeren. Lees het artikel hier.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties