De rente op studieleningen wordt vanaf 1 januari 2024 meer dan vijf keer hoger dan nu en gaat van 0,46 procent naar 2,56 procent.
De stijging geldt voor oud-studenten die hun studielening binnen 35 jaar moeten terugbetalen en voor wie de nieuwe rentevaste periode van vijf jaar per 1 januari ingaat. Voor studenten die nu lenen en een studieschuld opbouwen geldt dit rentepercentage een jaar.
Voor oud-studenten die nog volgens de oude regels terugbetalen en er 15 jaar over mogen doen, stijgt de rente van 1,78 procent naar 2,95 procent.
Grote zorgen
De rente op studieschulden werd aan het begin van dit jaar voor het eerst sinds 2016 hoger dan nul door de stijgende rente die de overheid zelf moet betalen op leningen.
Studentenbelangenorganisaties maken zich grote zorgen om de ontwikkelingen. ‘Het collegegeld stijgt, de koopkrachtmaatregel wordt niet verlengd. Studenten krijgen met de ene klap na de andere te maken’, zegt Demi Janssen, voorzitter van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO). ‘En nu ook oud-studenten. Dit is echt niet niks.’
Bovendien treft dit nieuwe percentage een hoop studenten uit de zogenaamde ‘pechgeneratie’. Zij studeerden in de periode tussen de afschaffing en de herinvoering van de basisbeurs, waardoor zij alleen een studielening konden krijgen. De studentenorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat de overheid hier niet meer rekening mee houdt.