Rente op studieschuld stijgt, GSb ‘zwaar teleurgesteld’

Studenten gaan vanaf januari voor het eerst sinds 2016 rente betalen over hun lening: 0,46 procent. De stijging geldt voor iedere huidige student die een lening van DUO krijgt. Dit betekent dat de lening tijdens de studie al hoger wordt. 

De rentepercentages voor lopende leningen worden ieder jaar opnieuw berekend, waardoor het percentage in januari 2024 opnieuw kan veranderen.

Verschillende percentages

De stijging van 0,46 procent geldt ook voor oud-studenten die hun lening in 35 jaar moeten terugbetalen en die in januari aan hun aanloopfase beginnen, of voor wie in januari de nieuwe rentevaste periode van vijf jaar wordt berekend.

Voor oud-studenten die hun studielening binnen 15 jaar moeten terugbetalen en die vanaf januari een nieuwe rentevaste periode ingaan, wordt de rente nog hoger. Zij betalen vanaf januari 1,78 procent rente, in plaats van 0 procent.

Zwaar teleurgesteld

Annemarie Herbschleb, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb), is ‘zwaar teleurgesteld’ over de verhoging. De GSb overhandigde de Eerste Kamer vorige week nog ruim 100.000 handtekeningen tegen de rentestijging. De actie werd uitgevoerd samen met de Landelijke Studentenvakbond, FNV Young and United en andere lokale bonden.

‘We hadden gehoopt dat de overheid in zou zien hoe zwaar studenten het hebben’, zegt Herbschleb. ‘Maar helaas is ons weer de mond gesnoerd. Dat is het gevoel. Vooral met de andere zaken die nu ook spelen: de energiekosten, de alsmaar stijgende studieschulden, inflatie.’ 

Feitelijk moet de wet om de renteverhoging door te voeren nog worden goedgekeurd. Of de GSb voor die tijd nog actie gaat voeren, kan Herbschleb nog niet zeggen. ‘We zijn in gesprek met de andere partners, maar er staat nog niets concreets op de planning. We zijn in ieder geval niet van plan te stoppen met vechten.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties