Regenboogpad op Zernike moet duidelijk maken: het is niet zwart of wit in de liefde

Wie regelmatig op Zernike is, heeft hem vast al gespot: een regenboogpad, tussen het Duisenberggebouw en de Kapteynborg. Het gekleurde zebrapad is een initiatief van faculteitsvereniging EBF en wordt dinsdag officieel geopend.

Oktober is diversiteitsmaand op de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Het gekleurde zebrapad is een van de initiatieven om diversiteit bespreekbaar te maken. ‘Het maakt het tastbaarder, omdat het fysiek zichtbaar is’, zegt Niels Tabingh Suermondt, vice-voorzitter van EBF. 

Dat gesprekken rond het thema diversiteit, inclusiviteit en sociale veiligheid nodig zijn, bleek vorig jaar na een onderzoek dat FEB op eigen initiatief uitvoerde onder de eigen medewerkers. Hoewel er in algemene cijfers een positief beeld over de faculteit naar voren kwam, bleek ook het nodige verbeterd te kunnen worden. 

Onveilig

Zo zei een deel van de medewerkers zich – in wisselende mate – onveilig te voelen. Daarbij werden voorbeelden genoemd van verbale agressie, discriminatie en pestgedrag, dat soms tot uiting komt in ogenschijnlijk kleine gedragingen. 

Om dat te veranderen, moeten mensen elkaar onder meer durven aanspreken op elkaars gedrag. Maar, zo stelde het rapport, dat is niet altijd even simpel met de impliciete hiërarchie binnen de faculteit.

Ook onder de studenten blijkt diversiteit geen vanzelfsprekend thema. ‘Het leeft onder bedrijfskundigen wat minder dan in andere studies’, zegt Tabingh Suermondt daarover.

Wat zou jij doen

Behalve het ‘gaybrapad’ worden daarom bijvoorbeeld ook ‘diversiteitsdilemma’s’ over de hele campus gehangen, vertelt Tabingh Suermondt. Daarin wordt een casus geschetst met de vraag: ‘Wat zou jij doen?’ Hoe reageer je bijvoorbeeld als een stel van hetzelfde geslacht langsloopt en medestudenten achter hun rug om vervelende opmerkingen maken? 

‘Het kan best eng zijn om er iets van te zeggen als je zoiets ziet gebeuren’, zegt Tabingh Suermondt. ‘Daarom organiseren we ook active bystander-trainingen. Tijdens die trainingen krijgen studenten handvatten om zich te leren uitspreken als ze ongepast gedrag zien.’

Lees ook

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties