Rector Nijmegen stapt vervroegd op en dixies voor Amsterdamse studenten

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de Nijmeegse rector Han van Krieken stapt per direct op en Amsterdamse studenten moeten het doen met een dixie.

Rector Van Krieken (Nijmegen) stapt vervroegd op

Rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen stapt vervroegd op. Aanleiding is de berichtgeving over grensoverschrijdend gedrag vorige week door dagblad De Gelderlander.

Zes jaar geleden werd hij door zijn eigen uni op de vingers getikt omdat hij een vrouwelijke werknemer had lastig gevallen. De universiteit hield het voorval stil. Via De Gelderlander kwam het nieuws vorige week toch naar buiten.

Van Krieken was al aan zijn laatste weken bezig als rector, hij zou op 17 oktober het stokje overdragen aan opvolger José Sanders, schrijft de Nijmeegse universiteitskrant VOX. Nu heeft hij besloten om dat vervroegd te doen.

In oktober bestaat de RU honderd jaar en die viering wil Van Krieken niet frustreren, schrijft hij op de website van de uni. ‘Ik ben me ervan bewust dat de ontstane situatie een feestelijke viering van het 100-jarig bestaan in de weg staat.’ En: ‘Het maakt me verdrietig om op deze manier afscheid te nemen.’

Er is vanuit de RU ook kritiek op de publicatie. ‘Wat rechtvaardigt de openbare terechtstelling van voormalig rector Han van Krieken?’ vragen twee oud-decanen zich af in een open brief die is gepubliceerd in onder meer VOX. ‘Dit is onze bezorgdheid: de bestuurder is vogelvrij.’

Een dixie als toilet en een koude douche

Foto Ad Valvas

Enkele tientallen studenten die wonen op campus Uilenstede (van de Vrije Universiteit Amsterdam) moeten het vanwege een renovatie van de woningblokken doen met koude douches en een dixie als toilet.

Studentenhuisvester Duwo plaatste buiten enkele dixies en tijdelijke douches. Maar de toiletten zijn smerig, zo bericht universiteitskrant Ad Valvas, en er is geen mogelijkheid om je handen te wassen. Ook werd er een noodtoilet zonder deur geplaatst.

Aanvankelijk waren er vier toiletten zonder mogelijkheid tot doorspoelen voor vijftig studenten. Na klachten plaatste Duwo acht andere toiletten die wel kunnen doorspoelen. De tijdelijke douches hebben alleen koud water.

Een aantal studenten heeft geklaagd bij Duwo op Uilenstede, maar daar werden ze weggestuurd, zo zeggen ze. Daarom hebben ze nu een klachtenbrief opgesteld. De bouwwerkzaamheden duren nog zeker tien dagen.

Decaan TU Delft: Term machocultuur is zo zwart-wit

Decaan Henri Werij van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek van de Technische Universiteit Delft heeft ‘wakker gelegen’ naar aanleiding van alle commotie die ontstond door het opstappen van planeetwetenschapper Daphne Stam.

Dat zegt Werij in een interview met de Delftse universiteitskrant Delta. Stam, die geldt als toponderzoeker, keerde de TU eind augustus de rug toe, vanwege de machocultuur en het old boys network die er volgens haar op de opleiding zijn.

Werij vindt het woord machocultuur te ver gaan want ‘zo zwart-wit’. ‘In de wetenschappelijke staf hebben we op elke twee vrouwen zeven mannen. Dat leidt altijd tot ongelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen daar op sommige plekken last van hebben.’

Werij lag wakker van twee zaken, tekent Delta op. ‘Ik vind het ten eerste echt erg dat iemand klaarblijkelijk zo ongelukkig is en dat we vervolgens tegenover elkaar komen te staan.’ De tweede: De opleiding kreeg veel kritiek en insinuaties over zich heen.

‘Terwijl we oprecht en intens bezig zijn om dingen die niet goed zijn boven water te halen. Iedereen heeft er een mening over.’ Dat is lastig, legt Werij uit, omdat hij niet over individuele zaken kan en mag praten en zich dus niet kan verdedigen.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties