Recordaantal leden voor Vindicat

Studentenvereniging Vindicat heeft ondanks alle ophef van het afgelopen jaar een recordaantal nieuwe leden binnengehaald. ‘We waren blij verrast. Ik had niet durven denken aan dit aantal’, reageert rector Stijn Derksen.
Door Peter Keizer

In totaal 470 studenten hebben zich dit jaar tijdens de introductieperiode ingeschreven bij de vereniging. Vorig jaar waren dat er 450. Het is voor het eerst in 27 jaar dat de vereniging zoveel nieuwe leden mag verwelkomen.

Het aantal is opmerkelijk omdat Vindicat het afgelopen jaar vaak negatief in het nieuws was. Eerst vanwege een mishandeling tijdens de ontgroening, daarna door de bangalijst van Huize Tabu en vervolgens omdat een van de leden in de media vertelde hoe ze op de vereniging was uitgemaakt voor ‘slet’, ‘hoer’ en ‘laag wijf’.

Die berichten hebben blijkbaar geen negatieve impact gehad op de aanmeldingen. ‘Er was ook veel positief nieuws, over hoe we vorm hebben gegeven aan de ophef en er sterker uit zijn gekomen’, reageert Derksen. Ook de promotie tijdens de KEI-week kan hebben meegespeeld, denkt de rector. ‘Het is heel belangrijk om juist daar duidelijk over te dragen waar de vereniging voor staat’, zegt hij.

Ook zijn er minder leden uitgevallen tijdens de introductieperiode. Vorig jaar waren er 480 aanmeldingen, en hebben zich uiteindelijk 450 leden ingeschreven. Dit jaar hebben 485 studenten zich aangemeld, en 470 zich ingeschreven.

Daling bij Albertus

Hoewel het aantal nieuwe leden bij Vindicat sterk is gestegen, daalt bij ‘concurrent’ Albertus Magnus het aantal inschrijvingen juist. Dit jaar hebben zich er 390 studenten ingeschreven. Een jaar geleden waren dat er 500.

Hoe het komt dat Vindicat dit jaar veel meer nieuwe leden heeft aangetrokken dan Albertus, weet Derksen niet. Het Albertusbestuur was zelf niet bereikbaar voor een reactie. Op de vraag of Vindicat nu het stokje van Albertus heeft overgenomen en weer de grootste vereniging van Groningen is, gaat Derksen niet in. ‘Ik vind dat niet zo relevant. Wij vinden het relevant dat we de meest hechte en meest actieve vereniging van Groningen zijn’, zegt hij.

En de rest

Volgens de Contractus, de Groningse Kamer van Verenigingen, hebben in totaal 1380 studenten zich ingeschreven bij de zeven aangesloten verenigingen. Dizkartes heeft 235 nieuwe leden, N.S.G. (Navigators) heeft er 121 en Cleopatra 82. Unitas mag 45 namen bijschrijven, en Bernlef 37.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties