Rechten zet toch de deur open voor online onderwijs

De faculteit rechten biedt toch ook online onderwijs aan voor mensen die het vanwege corona te spannend vinden om naar de universiteit te komen. 

Eerst zou online onderwijs alleen aangeboden worden voor colleges met meer dan 75 studenten. Om het docenten niet te moeilijk te maken, zou de rest fysiek plaatsvinden.

De aanpassing is geen algemene maatregel van de universiteit, zegt RUG-woordvoerder Anja Hulshof. ‘Elke faculteit mag zelf bepalen wat, binnen regels van de overheid, het meest passend is.’ Sommige faculteiten doen elk hoorcollege van meer dan 75 studenten volledig online, andere laten 75 mensen wel in de ruimte toe en de rest kijkt mee met de livestream.

We willen niet te hard zijn, zegt rechtendecaan Wilbert Kolkman. ‘In principe gaan we uit van fysiek onderwijs. Maar als er goede redenen voor zijn, is er een mogelijkheid om een uitzondering te maken.’ 

Griep

Dat geldt voor docenten, waarvan volgens Kolkman ‘een paar’ van de ruim driehonderd al hebben aangegeven die uitweg te willen hebben, maar ook voor studenten. Die kunnen ook gewoon griep hebben en daarom niet mogen komen.

Die uitweg is er niet zomaar voor elke docent, waarschuwt de decaan. ‘Het is niet zo dat iedereen de vrije keuze heeft voor fysiek of online.’ Bijvoorbeeld: iemand die wel volledig gevaccineerd is, maar astma heeft en het daarom niet ziet zitten om een kleine werkgroep te geven, die kan in overleg een oplossing zoeken, zegt Kolkman. ‘Het is een beetje maatwerk.’

Dat geldt ook voor studenten. Al is de vaccinatiebereidheid volgens Kolkman ‘héél hoog’, niet iedereen is volledig gevaccineerd en er zijn bijzondere medische gevallen. ‘Die accommoderen we gewoon.’ Maar dat zijn uitzonderingen, zegt hij.

Ventilatie

Die uitzonderingen leveren wel extra werk op voor docenten, en dan vooral bij werkcolleges. Maar goed, zegt Kolkman, in alle zalen zijn tegenwoordig polycams aanwezig, waarop studenten op het scherm verschijnen en ze in de klas mee kunnen kijken. Bovendien kunnen docenten een ‘ bezemwerkgroep’ samenstellen van mensen die er niet bij kunnen zijn en één online groepje vormen. ‘Maar dat laten we aan docenten over’, aldus de decaan.

De ventilatie is bij de rechtenfaculteit goed geregeld, meldt Kolkman. Uit een inspectie bleek dat overal waar de faculteit zalen in gebruik heeft, mechanische ventilatie is. Op twee zalen na: die ‘onder de bogen’ bij het Harmonieplein. Daar staan daarom ramen tegenover elkaar open en er hangen CO2-melders. ‘Als die afgaan, gaan we gewoon de zaal uit.’

Lees meer

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in