Rechten treedt hard op bij tentamenfraude
Twee studenten werden vijf keer betrapt
Rechten treedt hard op bij tentamenfraude
De studenten hielden tijdens de tentamens (die werden afgenomen in het laatste tentamenblok voor de zomer) onderling contact via een Facebookchat, zegt voorzitter Frank Verstijlen van de examencommissie.
En ze zijn niet de enigen die fraudeerden. De examencommissie ontving over vorig studiejaar ruim zestig meldingen van mogelijke fraude. Een flinke stijging, zegt Verstijlen. De meeste daarvan gingen over de laatste tentamenperiode.
Bij zo’n vijftig gevallen is fraude inmiddels vastgesteld, tegen sommige uitspraken loopt nog een beroepszaak.
Geschrapt
Ook voor deze gesnapte studenten geldt dat de uitslag van het tentamen wordt geschrapt, hoewel het hierbij alleen gaat om de tentamens waar de fraude is geconstateerd.
In veel gevallen geldt ook voor hen uitsluiting van online tentamens, maar dan voor een kortere tijd dan de twee ‘grootfraudeurs’. Bij alle gevallen van fraude geldt dat de betreffende student niet meer cum laude kan afstuderen.
Fraude is ernstig, stelt de faculteit in een bericht aan alle studenten. ‘Temeer voor studenten in de rechtsgeleerdheid, die ertoe worden opgeleid het recht te dienen.’
Moreel beroep
De rechtenfaculteit besloot vorig jaar vanwege de gevolgen van de coronacrisis de tentamens van het derde blok naar het vierde blok uit te stellen. Op die manier had de faculteit voldoende tijd om zich aan te passen aan het online tentamineren en de mogelijke fraudegevoeligheid ervan.
De faculteit besloot uiteindelijk alle vakken met meer dan 75 deelnemers om te zetten naar openboektentamens. Niet met opzoekvragen, maar met ‘casusposities waar je over na kunt denken’, zei toenmalig decaan Berend Wezeman indertijd. Kleinere vakken zouden overstappen op mondelinge tentamens of essays.
Het faculteitsbestuur deed ook een moreel beroep op de studenten door ze een verklaring te laten tekenen (student pledge, een gelofte) dat ze niet zouden frauderen. ‘Uitgangspunt is een hoog vertrouwen’, zei Wezeman daarover. Hij waarschuwde daarbij: ‘Als het vertrouwen beschaamd wordt, zullen we geen moeite hebben met streng ingrijpen.’
Tentamens afschaffen
Ook voor de eerste tentamenperiode van dit jaar moeten studenten een gelofte afleggen. Bovendien heeft de examencommissie een mail gestuurd waarin ze studenten waarschuwt: wie fraudeert, zadelt zijn medestudenten op met het risico dat online tentamens op deze manier helemaal worden afgeschaft.
Omdat er de komende periode sowieso geen fysieke tentamens zijn, zou dat mogelijk een uitstel van tentamens voor onbepaalde tijd betekenen, of het gebruik van omstreden proctoringsoftware tijdens online tentamens.
Zo zouden examinatoren tijdens een online tentamen met studenten mee kunnen kijken. Dat is een optie, zegt Verstijlen. ‘Maar het is niet iets waar we dol op zijn.’