Rebecca Gomperts (van Woman on Waves) krijgt Aletta Jacobsprijs 2022

De Aletta Jacobsprijs 2022 van de Rijksuniversiteit Groningen is toegekend aan Rebecca Gomperts. Ze krijgt de prijs op dinsdag 8 maart uit handen van rector Cisca Wijmenga vanwege haar strijd voor veilige en legale abortus voor vrouwen.

Rebecca Gomperts is arts en richtte na haar reizen door Afrika en Zuid-Amerika in 1999 Women on Waves op. Daarmee zette ze wereldwijd veilige abortus op de politieke agenda. Gomperts stond in 2020 op de lijst met honderd invloedrijkste mensen van het Amerikaanse opinieblad Times.

‘Het is niet voor niks dat we de prijswinnares juist vandaag, op veilige abortusdag, bekendmaken’, aldus juryvoorzitter Janka Stoker. Veilige abortus is nog steeds niet vanzelfsprekend en wereldwijd staan rechten van vrouwen onder druk, stelt ze.

‘Indrukwekkende strijd’

De jury waardeert Rebecca Gomperts vanwege haar indrukwekkende strijd voor deze rechten en vanwege de ‘moedige wijze waarop zij zich onvermoeibaar inzet voor vrouwen over de hele wereld’.

Het is voor de RUG extra bijzonder om dit in het Alettajaar aan te kunnen kondigen, aldus de jury, want het is 150 jaar geleden dat Aletta Jacobs aan haar geneeskundestudie in Groningen begon. Stoker: ‘Gomperts zet zich anno 2021 op eenzelfde gedreven en inspirerende wijze in voor gezondheidsrechten van vrouwen als Jacobs dat deed in haar tijd.’

Emancipatie

De RUG reikt eens in de twee jaar de Aletta Jacobsprijs uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie. Eerder ging de prijs naar onder anderen Khadija Arib, Neelie Kroes, Lilian Gonçalves-Ho Kang You en Els Borst.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties