Rasool wint Kees Bleichrodt Award

De Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) heeft de Kees Bleichrodt Award 2016 toegekend aan voormalig RUG-student Kurdvin Rasool.
Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

‘Ik had het echt niet verwacht’, zegt Rasool. ‘Maar toen ik hem kreeg, was ik heel blij. Ik hoop dat dit nieuwkomers in Nederland zal motiveren om hard te blijven werken en ervoor te gaan. Het werpt uiteindelijk zijn vruchten af.’

Rasool, 39 jaar oud, ontvluchtte Irak in 1997 en behaalde in 2013 zijn master in international humanitarian action aan de RUG. In 2015 liep hij voor de UNHCR (de vluchtelingencommissie van de VN) stage bij een vluchtelingenkamp op de grens van Syrië, Irak en Turkije. De UK publiceerde afgelopen week nog een uitgebreid interview met Rasool over zijn tijd in het vluchtelingenkamp en de moeilijke periode die hij daarna doormaakte.

Doorzettingsvermogen

De andere genomineerden waren Clenton Mitali, een 31-jarige Rwandese student aan de hogeschool Windesheim in Zwolle, en Pouya Zarchin, een 28-jarige Iraniër die afstudeerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Rasool kreeg veruit de meeste stemmen van het prijscomité, de studenten en op sociale media.

Zelf stemde Rasool op Mitali. ‘Dat zou hem op z’n minst kunnen helpen bij z’n asielaanvraag – hij weet nog niet zeker of hij in Nederland mag blijven en ik hoopte echt dat hij zou winnen’, aldus de prijswinnaar. ‘Dus ik was echt heel erg verrast en geschokt toen de jury zei dat ik had gewonnen.’

De Kees Bleichrodt Award wordt elk jaar uitgereikt aan een Nederlandse student die als vluchteling naar ons land kwam. De prijs wordt uitgereikt ter nagedachtenis van Kees Bleichrodt, voormalig directeur van het UAF, en dient ter erkenning van het talent en doorzettingsvermogen van vluchtelingen.

Foto door Soraya Ebrahimi, met dank aan het UAF

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties