Ramos Spaans: De koffers staan altijd klaar

In 1986 kwam Lucy Ramos, geboren in Arequipa, Peru, naar Nederland. Naast het verzorgen van lessen aan onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool, volgden vele honderden Nederlanders en Duitsers cursussen Nederlands – Spaans en vice versa op maat, vooral gericht op studenten en ondernemers met internationale ambities.

Daarnaast trad Lucy veelvuldig op als reisadviseur en reisleidster: voor studenten, ondernemers, agrariërs en mensen die het Zuid-Amerikaanse continent willen ontdekken. “Wie naar Zuid-Amerika gaat, moet zich goed voorbereiden.”

Ervaring met het Zuid-Amerikaanse continent is in ruime mate aanwezig. Niet voor niets begrijpt ze de waarde en het belang van interculturele communicatie. Lucy reist sinds 1986 met grote regelmaat heen en weer. Voor vakantie, maar veel vaker om (voormalige) klanten met raad en daad terzijde te staan.

Bepaalde chemie

“En dat is ook nodig”, zegt ze. “Want zakendoen of reizen in Zuid-Amerika is anders dan wat wij hier gewend zijn. Bij ons is het een kwestie van afspraak is afspraak. Zakendoen daar is meer gebaseerd op een bepaalde chemie, op een lange adem, het ons kent ons. Als dat gevoel niet goed is, dan worden er geen zaken gedaan. Daar moet je als Europeaan, als Nederlander, goed mee om weten te gaan.”

Lucy beschikt inmiddels over een enorm netwerk van mensen die de stap al eerder waagden. “Ik kan daar altijd op terugvallen, omdat we contact met elkaar hebben gehouden. Dus, als er iets speelt, dan weet ik meestal wel iemand die hem of haar daarbij kan helpen.”

Overigens heeft Lucy, vader is van Spaanse afkomst en moeder inheems, het wel over specifieke landen die vroeger tot het Inca-rijk behoorden, de zogenaamde Tahuantinsuyo: Colombia (Pasto), Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. “En omdat ik als reisleidster vaak in Mexico kwam, heb ik ook daar vele contacten opgedaan. Daarnaast is Spanje voor mij geen onbekend terrein.”

Ambities

Niet alleen (toekomstige) ondernemers en bedrijven met internationale ambities kloppen bij haar aan, ook studenten Internationale Betrekkingen, Rechten, Geneeskunde, International Business, Hogere Hotelschool en andere studierichtingen maken graag gebruik van de kennis die Lucy heeft.

“Ik leer ze niet alleen Spaans voor de dagelijkse omgang, maar ook in allerlei facetten van het zakendoen, de interculturele communicatie van elk land, hoe je presentaties houdt, enzovoort. Altijd op een realistische manier, ik maak het niet mooier dan het is. En ik begeleid studenten bij hun stage of studie en desnoods help ik ze met een baan. Dat gaat vaak via mijn netwerk en de vele contacten die ik op het continent heb. Dat zie ik inmiddels als een gemeenschap die elkaar kan helpen.”

En dus staan de koffers altijd klaar. Om de contacten te onderhouden, om mensen bij te staan en in te springen waar dat nodig is. En uiteindelijk altijd om mensen te helpen bij het verbreden van hun horizon.

www.ramosspaans.nl

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties