Raar maar waar: stoep voor het Harmoniegebouw is fietsvrij

Het is voor velen moeilijk voorstelbaar, maar het is echt waar: sinds maandagmorgen staat er geen enkele fiets op de stoep voor het Harmoniegebouw. 

De stewards van de RUG verwijzen iedereen die zijn fiets daar wil parkeren door naar de achterkant van het Harmoniegebouw. ‘Het beleid is altijd al zo geweest’, zegt Maud Kruizinga, teamleider van de stewards in de binnenstad. ‘Maar mensen hebben nu de opdracht gekregen om extra op te letten.’

En dat gaat goed. Waar menig voetganger vorige week nog over vele fietsen moest klauteren om zich langs het gebouw te kunnen bewegen, kan iedereen nu rustig langs en naar het plein lopen. Sterker nog, er is ruimte voor mensen om even stil te staan en een praatje te maken. Zonder dat ze andere voetgangers in de weg staan.

Hulpdiensten

‘Het viel mij ook op dat het bij Aletta nu netjes en schoon is’, zegt Kruizinga. ‘Dat ziet er goed uit hè? Het is ook belangrijk voor de hulpdiensten zoals de brandweer, die moeten daar gewoon bij kunnen indien nodig.’ En het zorgt voor minder opstoppingen als de vrachtwagens van de vele cafeetjes en winkels komen laden en lossen. 

‘We doen ons best om het zo te houden’, zegt Kruizinga. ‘Er is zoveel ruimte achter het Harmoniegebouw. Mensen kunnen hun fiets neerzetten in de fietsenrekken of in de ondergrondse parkeergarage.’

English

10 REACTIES

 1. Over asociaal gesproken… Ik erger me ook blauw aan die hele rij containers die elke dag de toegang tot vele rijen van de fiestenstallingen op het Academieplein blokkeren. Kunnen die niet ergens anders staan? Het is al een drama met al die fietsen op het plein, maar als die dan ook nog geblokkeerd worden door allemaal containers, waar overigens regelmatig ook nog vuil omheen ligt, wordt het nog moeilijker. Overigens ook een lelijk gezicht, zo voor ons mooie Academiegebouw.

  • Het 16.00 uur geweest: de stewards zijn waarschijnlijk vrij en bijgevolg vervallen de bezoekers van de universiteit in hun oude gedrag.

   Ze moeten gewoon vanaf volgende week niet meer waarschuwen, maar gewoon elke verkeerd geparkeerde fiets terstond en zonder verwijl wegslepen. Er staan c.q. hangen gewoon bordjes dat je je fiets daar niet mag parkeren.

   En dan een bordje neerzetten met de tekst: ‘Stond je fiets geparkeerd en is deze nu weg? Je kunt je melden bij het fietsendepot in Vinkhuizen.’

   Wie niet horen wil, moet voelen.

   • Ik kwam er gisteren (dus ook 27 september) om 14:00 langs, en toen was het ook volgepakt met fietsen. Het lijkt onbegonnen werk te zijn de fietsmassa onder controle te krijgen, hoe moedig de pogingen ook zijn. Toch aan de positieve kant: goed dat Groningen zo veel op de fiets doet.

    • Het lastige is natuurlijk ook dat slecht gedrag (de fiets parkeren waar het niet mag) aanstekelijker lijkt te werken dan goed gedrag (de fiets in de stalling zetten). Parkeert één persoon de fiets verkeerd, volgt de volgende al snel.

     Het enige wat zal helpen, is likopstukbeleid.

     Hetzelfde geldt voor die kamikazefietsers die het zich tot doel hebben gesteld om mensen op het zebrapad bij de Korenbeurs te torpederen (en zo zijn er nog wel wat plaatsen) … Gewoon even een dagje een agent neerzetten om al die ongeleide projectielen te beboeten. Moet je eens zien hoe snel men zich aan de verkeersregels kan houden.

     “Toch aan de positieve kant: goed dat Groningen zo veel op de fiets doet.”

     Dat is inderdaad wel zo.

  • Het was niet alleen “geen gezicht”, maar ook gewoon grofweg asociaal hoe men de stoep daar met fietsen volstortte.

   Het voetpad is voor voetgangers om over te lopen, niet om je voertuig te parkeren.

   Er zijn rondom de universiteit meer dan genoeg plaatsen om je fiets te parkeren, zoals fietsenkelders, fietsenstallingen, enzovoort, en dat weet men ook wel. Maar waar moet de fiets schijnbaar geparkeerd worden …? Juist, uitgerekend op die ene plaats waar het niet de bedoeling is.

 2. Graag meer scooterplekken! Ik heb geen elektrische scooter gekocht om alsnog te voet door de stad te moeten, terwijl ik hem altijd netjes parkeer op plekken waar niemand er last van heeft. (Je wordt bijna overal weggestuurd!)

  • E-scooters en parkeren “waar niemand er last van heeft”. Klinkt bijna als een tegenstelling…. En dan hebben we het nog niet eens over de uitstoot (200-300g CO2/km).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in