Promoveren met een verplichte Bijbeltekst en een dickpic voor je verzekeraar

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: kan de Vrije Universiteit Bijbelteksten verplicht stellen bij academische plechtigheden? En: Universiteit Twente had al Extinction Rebellion, nu ook Scientist Rebellion.

Onze hulp is in de naam des Heren…

Op de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is opnieuw de discussie losgebarsten over de verplichte christelijke teksten bij academische plechtigheden, zoals promoties. Eerder dit jaar startte een groep promovendi een petitie om te peilen of er behoefte is aan alternatieve, niet-christelijke teksten.

Maar zij voelden zich tegengewerkt en medewerkers waren volgens de initiatiefnemers bang zich uit te spreken vanwege ‘een invloedrijke minderheid aan de VU’, schrijft de universiteitskrant Ad Valvas. De VU is van oudsher een gereformeerde universiteit.

Ad Valvas laat twee hoogleraren aan het woord die zonder resultaat dingen probeerden te veranderen. Een van hen was gevraagd een promotie voor te zitten en het votum uit te spreken, een Bijbeltekst die luidt: ‘Onze hulp is in de naam des Heren, die hemel en aarde gemaakt heeft.’

‘Ondoenlijk voor een atheïstisch evolutiebioloog’, aldus de hoogleraar. Zij vroeg indertijd dispensatie aan, maar die werd niet gegeven door het college van decanen.

Dat overkwam recentelijk ook een collega die vanwege de kwestie nog steeds haar inaugurele oratie niet heeft uitgesproken, omdat het college ook haar verzoek om dispensatie afwees. ‘De tekst is in strijd met mijn persoonlijke levensovertuiging’, zegt ze. ‘Als de VU zegt diversiteit belangrijk te vinden, moet daar toch ook aandacht voor zijn?’

Scientist Rebellion in de bres voor het klimaat

Extinction Rebellion kennen we al, een internationale activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering. Nu is er aan de Universiteit Twente (UT) ook Scientist Rebellion. Initiatiefnemer is universitair docent Guus Dix. ‘Wij kiezen voor vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid om de UT aan te zetten tot actie’, laat hij optekenen door het Twentse universiteitsblad U-Today.

Scientist Rebellion is een jonge beweging van academici (wetenschappelijk en ondersteunend personeel) die zich zorgen maken over de klimaat- en milieucrisis, legt Dix (ook actief bij Extinction Rebellion) uit.

Scientist Rebellion stelt dat niet alleen politiek en bedrijfsleven hebben gefaald in de klimaatcrisis, maar de wetenschap ook. Wetenschappers hebben, aldus Dix, te lang vastgehouden aan hun traditionele rol: onderzoeken, rapporteren en informeren.

‘Maar deze manier van werken heeft tot weinig resultaat geleid. In het geval van de klimaatcrisis is het alsof een wetenschapper samen met anderen in een brandend huis zit en pas tot de conclusie komt dat het huis in brand staat. Er is veel meer nodig dan dat.’

Een dickpic voor je zorgverzekeraar?

Een opmerkelijke en bovenal ook pijnlijke column van student-columnist Pepijn Stoop in Folia, het journalistieke platform van de Universiteit van Amsterdam. Pepijn is in transitie en onderging vorig jaar een geslachtsoperatie.

Het herstel duurde lang en Pepijn wacht nog op een hersteloperatie. ‘Dat was al zo goed als rond toen ik dat belletje kreeg van mijn zorgverzekeraar. Om die ingreep vergoed te krijgen, een ingreep van duizenden euro’s, moet ik een foto van mijn penis opsturen.’

Het ‘kiekje van mijn geslachtsdeel’ wordt door een onbekende specialist beoordeeld. ‘Vervolgens bepalen zij of ik ‘verminkt’ genoeg ben om de vergoeding te krijgen.’

Gênant, vindt Pepijn, want het voelt als het sturen van een dickpic. ‘Transgender zijn is geen keuze, het is aangeboren. Maar voordat iets vergoed moet worden, heb ik altijd een verklaring nodig van een psycholoog dat ik ‘echt’ transgender ben. Alsof ik de boel zou willen belazeren. Alsof ik voor mijn lol zo’n operatie onderga.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties