Promovendi Leiden willen cum laude schrappen

Promovendi Leiden willen cum laude schrappen

In ‘Intussen elders’ verzamelen we opmerkelijk nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: jongste student ooit (9 jaar) stopt met zijn studie en promovendi in Leiden willen af van cum laude.
Samengesteld door Rob Siebelink
13 december om 15:26 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 13 at 15:26 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Joch van 9 jaar stopt met studie na conflict

De 9-jarige Laurent Simons uit Amsterdam is per direct gestopt met zijn studie aan de TU Eindhoven. Hij hoopte om als jongste ooit de opleiding Electrical Engineering te voltooien, maar vanwege een conflict met de universiteit is het anders gelopen.

Althans, dat zeggen zijn ouders. Laurent is door de opleiding beschuldigd van plagiaat, zegt zijn vader tegen Het Parool. ‘Hij zou ook gezakt zijn voor een mondeling examen, dat Laurent niet eens had afgelegd.’ Na een gesprek met de rector hebben de ouders besloten om hun zoon van de opleiding te halen.

De universiteit zegt alleen dat er onenigheid was met de ouders over het geplande tijdschema. Volgens de TU Eindhoven was het onrealistisch om de jongen de opleiding te laten voltooien voor zijn tiende verjaardag, op 26 december. ‘De ouders hebben besloten dit niet te accepteren. Wij betreuren dat’, aldus de universiteit in een verklaring.

Partij uni Leiden wil geen cum laude meer

De promovendipartij PhDoc van de universiteit Leiden wil af van cum laude promoveren. Het is ‘hopeloos verouderd en veel te arbitrair’, aldus de partij. Cum laude hangt te sterk af ‘van de facultaire cultuur, de persoonlijkheden in de commissie en de persoonlijke relatie promotor-promovendus, met als gevolg een grote bias-gevoeligheid’.

Wel een beetje jammer voor de vrouwen op de Leidse universiteit, twitterde rector Carel Stolker. Want dit jaar zijn er voor het eerst meer vrouwen dan mannen gepromoveerd. In 2019 gaat het tot dusverre om 226 vrouwen en 207 mannen. Verder kregen er zeven vrouwen een cum laude, die eer ging ook naar zes mannen, meldde de rector in het universiteitsblad Mare.

Stolker wil best het gesprek aan over het al dan niet afschaffen van cum laude. ‘Maar dan moeten we dat wel landelijk doen. Anders benadeel je mogelijk je eigen promovendi.’

Ziek van werkplek, weg bij UU

Drie labtechnici hebben de Universiteit Utrecht (UU) verlaten, omdat ze ziek werden van het gebouw waarin ze werkten. Al bijna een decennium klagen medewerkers in het Buys Ballotgebouw over het binnenklimaat.

De oorzaak is een mysterie. De faculteit Bètawetenschappen gaat het gebouw opnieuw doorlichten. Ook komt er begin volgend jaar een enquête. Dat meldt het Utrechtse universiteitsblad DUB.

De drie klaagden al jarenlang over gezondheidsproblemen, waaronder hoofdpijn en irritaties en ontstekingen aan oog- en luchtwegen. Bij één van de mannen waren de klachten zo erg dat hij zich herhaaldelijk ziek moest melden. Deze medewerker kreeg een vertrekregeling aangeboden, een tweede collega besloot met vervroegd pensioen te gaan en een derde aanvaardde een baan elders.

De problemen begonnen na de laatste grote verbouwing van het Buys Ballotgebouw in 2010. Destijds verdwenen de meeste labfaciliteiten en werd het een kantoorgebouw. Volgens een hoogleraar is er van alles onderzocht en uitgeprobeerd om de oorzaak van de klachten te vinden. ‘Ik ben inmiddels uitgedacht.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties