Prinsjesdag slaat studenten over

Prinsjesdag slaat studenten over

Studentenorganisaties zijn teleurgesteld in de rijksbegroting en miljoenennota die het kabinet dinsdag presenteerde. Hoewel het kabinet flink investeert, doet het dat niet in het hoger onderwijs.
16 september om 11:52 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
september 16 at 11:52 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

16 september om 11:52 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

september 16 at 11:52 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Ja, er komt 450 miljoen euro vrij om te compenseren voor de stijgende studentenaantallen. Nee, er komen geen extra investeringen in het hoger onderwijs. Dat terwijl juist deze Prinsjesdag, die voorafgaat aan een voorziene economische crisis door de coronapandemie, volgens het kabinet in het teken staat van ‘het land uit de crisis investeren’.

‘Na alle grote woorden van de minister komt het kabinet weer niet over de brug’, zegt Marinus Jongman, voorzitter van de Groninger Studentenbond. ‘Het extra geld is niets anders dan een doekje voor het bloeden om de ergste klappen op te vangen.’

1 miljard

In december vorig jaar zei onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) nog dat er 1 miljard euro extra nodig was voor het hoger onderwijs. Van die investering lijkt vooralsnog geen sprake te zijn. 

Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) groeit de onderwijsbekostiging van het hoger onderwijs wel mee met de toenemende studentenaantallen, maar staat dat niet gelijk aan extra investeringen. ‘Het is goed nieuws dit bedrag meegroeit, maar het bedrag is een bijstelling en geen investering’, zegt voorzitter Dahran Çoban.

 ‘De koning sprak over onzekerheden voor jongeren, maar voor studenten wordt geen aanstalten gemaakt om die onzekerheden weg te nemen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties