Prestigieuze ERC-beurzen voor Groningse wetenschappers

Prestigieuze ERC-beurzen voor Groningse wetenschappers

Twee onderzoekers van de RUG hebben een ERC Consolidator Grant gekregen: moleculair bioloog Geert van den Bogaart en scheikundige Marleen Kamperman.
10 december om 16:16 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
december 10 at 16:16 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

10 december om 16:16 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

december 10 at 16:16 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Zo’n driehonderd wetenschappers, waarvan 28 uit Nederland en dus twee uit Groningen, krijgen dit jaar een ERC-beurs van twee miljoen euro voor ‘gedurfd en baanbrekend onderzoek en om nieuwe wegen in te slaan’. De ERC (European Research Council) heeft hiervoor bijna 2500 onderzoeksvoorstellen beoordeeld.

Wonden lijmen

Marleen Kamperman (1979) is hoogleraar polymer science en houdt zich bezig met het maken van nieuwe materialen. ‘Mijn focus ligt nu op lijmen die goed hechten op natte oppervlakken. Die kunnen bijvoorbeeld in het menselijk lichaam worden gebruikt, om wonden te lijmen in plaats van te hechten.’

Met de ERC-beurs hoopt Kamperman nieuwe materialen te ontwikkelen door gebruik te maken van milieuvriendelijke processen. ‘In de natuur maken allerlei organismen fantastische materialen, zoals de bek van een inktvis, spinrag en de draden van de fluweelworm, zonder daarbij gebruik te maken van schadelijke oplosmiddelen.’

Veel van die materialen bestaan uit eiwitten en voor ze hun uiteindelijke eigenschappen krijgen, zitten ze in vloeibare vorm in het organisme. ‘De omzetting van de vloeistof naar het uiteindelijke materiaal is een heel interessant proces, dat ik wil bestuderen en nabootsen in het laboratorium. Ik hoop daarbij een verscheidenheid aan nieuwe materialen te ontwikkelen.’

Immuunsysteem

Geert van den Bogaart (1980) studeerde moleculaire biologie en is sinds 2018 hoogleraar molecular immunology and microbiology in Groningen.

Zijn onderzoek richt zicht op het verband tussen het aangeboren en het verworven immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem is een snelle maar weinig specifieke reactie op ziekteverwekkers. Het verworven immuunsysteem is trager, maar veel specifieker en is noodzakelijk wanneer het aangeboren immuunsysteem niet voldoende is om een infectie op te ruimen.

Van den Bogaart wil met de ERC-beurs onderzoeken waarom bij een infectie selectief een immuunreactie tegen de ziekteverwekkers wordt gemaakt, terwijl een auto-immuunziekte wordt voorkomen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties