Poortjes UB definitief dicht

De toegangspoortjes van de UB gaan definitief dicht. Vanaf 1 mei kom je de bibliotheek zonder pasje niet meer in.
Door Christien Boomsma

De poortjes, waarmee de UB wil meten hoeveel mensen er in de bieb komen, hadden al per 1 december gesloten moeten zijn. Maar technische problemen zorgden voor vertraging. ‘Het lezen van de RFID-chip van RUG-passen was geen enkel probleem’, vertelt Frank den Hollander van de UB. ‘Daar werken we nu al een tijdje mee in de tentamenperiodes.’

Maar ook UMCG’ers, Hanzestudenten en anderen van buiten de RUG bezoeken de UB. Voordat de poortjes continu in bedrijf gesteld konden worden, moesten ook hun passen kunnen worden uitgelezen.

Barcodelezer

Dat bleek moeilijker dan gedacht. ‘In de zomer kregen we ineens een verrassing. Het lukte de leverancier niet om in een systeem ook de barcodelezer te leveren die voor sommige passen nodig is’, vertelt projectmanager Marijke Folgering.

De UB wilde aanvankelijk wachten tot ook de Hanzehogeschool overstapte op de installatie van een RFID-chip. ‘Maar dat werd steeds uitgesteld. Op een gegeven moment duurde het te lang.’ De meest rechtse poortjes zijn nu voorzien van een barcodelezer en de software die nodig is om de informatie te verwerken.

Op slot

De UB koos bewust voor een rustige periode om het systeem te introduceren. Studenten moeten nog wennen, denkt Frank den Hollander. Sommigen bieden hun pas bijvoorbeeld links aan, waardoor het verkeerde poortje opengaat.

Bovendien is het vanaf 1 mei niet meer mogelijk om op één pas meer mensen toegang te geven. Als je eenmaal binnen bent, gaat hij ‘op slot’, tot je weer naar buiten bent gegaan. Verwarring daarover zou ook voor vertragingen kunnen zorgen.

De UB gaat er alles aan doen om het nieuwe systeem goed uit te leggen. ‘Als de tentamenperiode begint, is iedereen er wel aan gewend’, zegt Den Hollander.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties