Politiek: geen extra bursalen

De RUG overweegt minister Bussemaker om meer promotiestudenten te vragen. De eerder toegewezen 850 zijn niet genoeg, concludeert de universiteit. Maar de politiek staat – met uitzondering van de VVD – nog niet te springen.
Door Peter Keizer

Volgend jaar al zijn er te weinig plekken voor buitenlandse promotiestudenten, denkt de RUG. Onder meer de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) heeft behoefte aan meer promovendi. Maar ‘Den Haag’ vindt uitbreiding nog geen goed idee.

‘Het is mooi dat de RUG zo enthousiast is’, reageert PvdA-Kamerlid Amma Asante. Maar ze wil eerst de evaluatie van het experiment afwachten, en die vindt pas eind 2021 plaats. ‘Op basis daarvan kan ik beoordelen of en hoe we een eventuele tweede lichting kunnen inzetten.’ Harm Beertema van de PVV sluit zich daarbij aan. ‘Ik zou zeggen: wees blij met de mooie instroom, maar maak nu pas op de plaats tot er een fatsoenlijke evaluatie heeft plaatsgevonden.’

Uitbreiding

Pieter Duisenberg van de VVD is ‘zeker niet bij voorbaat tegen’, zegt hij. ‘Er zou een tweede inschrijving georganiseerd moeten worden, maar als daar goeie redenen voor zijn, zou ik daar positief tegenover staan. Ik ga ervan uit dat er grote voordelen zijn voor degenen die dit willen, waarom zou je dat dan tegenhouden? Maar je moet goed kijken of er nadelen of risico’s zijn.’

D66 en SP zijn geen voorstanders van het experiment met promotiestudenten en zien een uitbreiding daarom niet zitten. ‘We zijn faliekant tegen. Hoe eerder deze vorm van uitbuiting stopt, des te beter’, zegt Paul van Meenen (D66). ‘Het is een heel slecht plan. Promovendi zijn werknemers, geen studenten’, reageert SP-Kamerlid Jasper van Dijk.

Faculteiten

Voor Lou de Leij, decaan van de Groningen Graduate Schools en drijvende kracht achter het promotie-experiment, zijn de reacties geen verrassing. Hij weet hoe de politieke partijen over het experiment denken. ‘Het experiment loopt beter dan gedacht, maar het is nog iets te prematuur om te praten over uitbreiding van het programma. We willen eerst aan de faculteiten vragen of zij behoefte hebben aan meer promotiestudenten. FWN wil dit graag. Van hen wil ik weten hoeveel promovendi ze denken nodig te hebben. Andere faculteiten zullen er mogelijk ook zo over denken of zeggen dat ze voldoende promovendi hebben. Ook wil ik de promovendi-organisaties hierover raadplegen. Pas dan, als we alle faculteiten en andere belanghebbenden hebben gesproken, is het opportuun om naar de minister te gaan’, reageert hij.

In totaal heeft de minister in acht jaar tijd tweeduizend plekken beschikbaar gesteld. Daarvan neemt de RUG 850 voor haar rekening. De Erasmus Universiteit Rotterdam kreeg vijftien plekken toegewezen.

De RUG wil de minister vragen om binnen het huidige experiment een tweede ronde te beginnen, zodat universiteiten opnieuw een aanvraag kunnen indienen voor de overgebleven 1135 plekken. ‘Het zou fijn zijn als we de minister daarvan kunnen overtuigen’, zegt De Leij.

De RUG wil met name extra buitenlandse promovendi met een eigen beurs. De PVV is daar niet zo blij mee. Beertema: ‘Wij vinden dat we de focus moeten richten op Nederlandse studenten. De manier waarop de RUG zich nu op buitenlandse studenten wil richten, lijkt mij niet in het experiment te passen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties