Politie maakt einde aan tentenkamp Harmonieplein, demonstranten zijn weg (UPDATE)

Het pro-Palestijnse tentenkamp op het Harmonieplein is woensdagavond ‘opgeruimd’. Tientallen politieagenten waren rond half 10 naar het plein aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat gekomen.

Daar was niemand meer. De demonstranten waren door buitenstaanders die hen pizza brachten gewaarschuwd dat er veel politie op de Vismarkt stond. Met die info besloten ze het kamp te verlaten.

Agenten onderzochten het kamp op zoek naar mensen in een van de tientallen tentjes. Volgens Hans Coenraads, woordvoerder van de Groningse burgemeester Koen Schuiling, heeft de politie niemand in het kamp aangetroffen.

‘Omdat er geen demonstranten meer zijn, beschouwen we de demonstratie als afgelopen’, zegt Coenraads. ‘Nu gaan we het plein opruimen.’

Het plein werd afgeschermd, zodat buitenstaanders niets konden zien. Vuilniswagens van de gemeente reden naar het plein om alle spullen daar af te voeren.

Voor de demonstranten was de actie van vandaag – een demonstratie door de stad die resulteerde in de bezetting van een RUG-pand aan de Oude Boteringestraat – sowieso de laatste geweest, zo blijkt. Hun planning was om na de actie het kamp woensdagavond of hooguit donderdag op te ruimen.

Dat blijkt uit WhatsAppgesprekken die UKrant heeft ingezien waarin organisatoren van het kamp met elkaar in gesprek waren. Daarin stond onder meer dat het kamp voor nu opgeheven wordt en dat er mogelijk nieuwe studentenacties volgen.

Gemeentelijke diensten zijn, onder toeziend oog van een handvol politieagenten, tot bijna middernacht bezig geweest om het plein op te ruimen.

Verslaggeving door Giulia Fabrizi, Ingrid Stefan en Rob Siebelink

Engels

5 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties