ME ontruimt gekraakt Heijkenspand in Akerkstraat (UPDATE)

De politie heeft donderdagmorgen om 7 uur het gekraakte Heijkenspand aan de Akerkstraat ontruimd. Er zijn elf mensen aangehouden.
Door Giulia Fabrizi en Koen marée

De politie werd tijdens de ontruiming bijgestaan door de ME, die de straat afzette. Hoewel uit een donderdagmorgen uitgebrachte verklaring blijkt dat de krakers al van plan waren vrijwillig te vertrekken, weigerden zij in eerste instantie te gaan toen de politie dat vroeg.

Veiligheid in het geding

De gemeente zei donderdagmiddag tijdens een persmoment dat ze zondag al had besloten te ontruimen. Dat liet ze toen niet doorgaan wegens mogelijke onveiligheid van het pand en de invallende duisternis. Maar, zo zei burgemeester Schuiling donderdag, de plannen voor ontruiming werden sindsdien wel voorbereid.

Volgens de burgemeester was ontruiming onder meer nodig vanwege de bescherming van de openbare veiligheid. Zo was een groep mensen van de week al in de straat, vermoedelijk om met de krakers te vechten. Ook is op Facebook korte tijd een evenement actief geweest met een foto van het pand en de titel ‘Krakers uitzetten’.

Bewijs concrete plannen

De krakers en pandeigenaar Heijkens hielden sinds zondag contact over de actie. De krakers wilden bewijs zien dat Heijkens op korte termijn concreet met het pand aan de slag zou gaan. Zou hij dit bewijs leveren, dan zouden zij vrijwillig vertrekken.

Heijkens leverde het bewijs op dinsdag. Voor de krakers was dit bewijs onvoldoende. Een deel van de groep wilde het juridisch toetsen. Ze bleven daarom ook na dinsdag in het pand. Daarop volgde woensdag een spoeddebat in de Groningse gemeenteraad.

Spoeddebat

Burgemeester Schuiling vroeg de krakers tijdens het spoeddebat het pand te verlaten. ‘Jullie punt is gemaakt’, zei hij. ‘Ga nu jullie eigen weg.’ De burgemeester vroeg dat onder meer vanwege het door pandeigenaar Henk Heijkens geleverde bewijs.

De krakers wilden woensdagmiddag onderling overleggen over het vervolg. Voor ze donderdagmorgen hun verklaring konden verspreiden, waar onder meer in stond dat ze vrijwillig zouden vertrekken, stond de politie voor de deur.

Rustige ontruiming

Volgens de politie is de ontruiming rustig verlopen. ‘Er zijn elf mensen aangehouden’, zegt een politiewoordvoerder. ‘Er is hen eerst gevraagd te vertrekken, daar zeiden ze nee op. Vervolgens is er overgegaan op ontruiming. Daar is geen geweld bij gebruikt, het is rustig verlopen.’

Het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover UKrant dat de politie de uitzetting op basis van de antikraakwet heeft uitgevoerd.

Pandeigenaar Henk Heijkens zei opgelucht te zijn dat de krakers zijn pand verlieten. Hij spoedde zich na de ontruiming naar binnen om het pand te inspecteren en haalde meteen de spandoeken die de krakers hadden opgehangen weg.

Dit bericht is in de loop van de dag aangevuld met reacties van de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeente Groningen en pandeigenaar Henk Heijkens.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties