Pleur op

Foto Reyer Boxem

Pleur op

Een vanilla white mocha frappucino (met of zonder verse hazelnootmelk) in een mok met de tekst ‘great ideas start with coffee’ is aan student-columnist Bauke van der Kooij niet besteed.
Door Bauke van der Kooij
17 juni om 8:22 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 17 at 8:22 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

De tentamenperiode breekt weer aan en dat betekent lange dagen studeren. Van oudsher gaan deze lange dagen, zeker als het gaat om de laatste tentamenperiode van het jaar, samen met veel koffie. Toch heb ik deze koffiehype eigenlijk nooit begrepen.

Allereerst vind ik koffie veel te bitter. Het argument dat je koffie moet leren drinken, heb ik nooit begrepen. Soms krijg je dan het advies om niet te beginnen met zwarte koffie, maar één van de duizenden varianten die in omloop zijn, zoals de vanilla white mocha frappucino (natuurlijk met of zonder verse hazelnootmelk).

Daarnaast erger ik me enorm aan alle koffiemokken die ik tegenkom met ‘leuke’ teksten. Veelvoorkomend zijn teksten als just smile and be happy en great ideas start with coffee, maar er zijn zonder moeite vele andere te vinden. Alleen al in de keuken van mijn eigen studentenhuis staan koffiekoppen met teksten als coffee heaven, yummy treat en indulge yourself.

Zelfs als ik zin had gehad in koffie, zouden deze teksten mijn behoefte voor de komende tien jaar al doen verdwijnen. Gelukkig verkoopt onze eigen universiteit ook koffiemokken, alleen is het jammer dat een RUG-bierglas twee keer zo goedkoop is als een RUG-koffiekop. Niet het signaal dat je als universiteit wilt afgeven, lijkt me.

Een RUG-bierglas is twee keer zo goedkoop als een RUG-koffiekop

Maar de belangrijkste reden waarom ik geen koffie drink, is dat je het op een zeker moment nodig gaat hebben. Vaak genoeg hoor ik mensen zeggen dat ze ’s morgens niet kunnen functioneren zonder koffie: het is niet ongewoon om voor je lunch al vier koppen op te hebben.

Waar alcoholgebruik na de studententijd (gelukkig) langzaam minder wordt, blijft de koffieconsumptie onverminderd hoog: de gemiddelde Nederland drinkt zo’n tweeëneenhalve kop koffie per dag.

Een dag zonder koffie gaat voor deze mensen samen met hoofdpijn, moeite met concentratie, vermoeidheid en prikkelbaarheid. De keuze is dus simpel: of je begint je dag verplicht met koffie, of je bent de hele ochtend niet productief. Het lijkt me duidelijk dat de verleiding niet erg groot is om koffie te leren drinken.

Wat ik zelf ’s morgens lekker vind, zal je je misschien afvragen? Ik vind het ’s morgens lekker als iedereen zijn mond dicht houdt.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties