‘Pint of Science’ in Groningen

‘Pint of Science’ – ofwel een glas wetenschap – begon in 2013 in een kleine pub in Londen, maar groeide al snel uit tot een wereldwijd fenomeen. Deze week begon de organisatie ook in Groningen. En in mei pakken ze echt uit.
Door Megan Embry / Foto van Felipe Luís F. Silva / Vertaling René Hoogschagen

Het laatste wat je misschien zou willen is een of andere vent aanhoren over enzymen. Maar wat als hij je zou uitleggen hoe je met thee je eigen natuurlijke enzymen kunt tegenwerken, zodat je sterker reageert op drugs?

‘Er zitten leuke dingen in mijn werk’, zegt PhD-student Friso Aalbers, van de Faculty of Science and Engineering (FSE). Dinsdagavond vermaakte hij café-bezoekers met een laagdrempelige interactieve lezing over zijn onderzoek. Mensen dronken wat, stelden vragen en toen ze weggingen, waren ze weer wat wijzer.

Dat is het idee achter ‘Pint of Science’, zegt RUG-postdoc Simone Savino, die het Groningse team leidt. ‘De bedoeling is dat de presentaties toegankelijk zijn; dat iedereen naar binnen kan lopen en iets interessants kan leren. Het haalt de wetenschappers uit hun ivoren torens en zet ze met hun voeten op de grond.’

Groningse afdeling

Toen Savino afgelopen januari vanuit Italië naar Groningen kwam, merkte hij meteen op dat hier geen afdeling van ‘Pint of Science’ was. Er waren wel vergelijkbare evenementen van Studium Generale, maar hem en zijn collega’s leek het een goed idee om ook iets internationaals te organiseren.

‘De presentaties zijn leuk; ze geven je een algemeen beeld van hoe wetenschap werkt en hoe het ons dagelijks leven beïnvloedt – waarom het dus jou ook aangaat’, zegt hij. Het café is een plek waar nerdy relevant wordt. ‘Het is ook leuk om te ontdekken dat je geïnteresseerd blijkt te zijn in dingen waar je nog nooit van gehoord had.’

Opwarmertje

De presentatie van Alejandro Gran Scheuch en Friso Aalbers – die het dinsdag hadden over respectievelijk bacteriën en enzymen – sloeg aan. Carla, een RUG-student uit Spanje die zoölogie studeert: ‘Bier en wetenschap – mijn twee favorieten! De presentaties waren heel informeel, ik denk dat iedereen dit kan snappen en ervan zal genieten.’

Dit was slechts een opwarmertje; het grote evenement is in mei. Dan zijn er gedurende drie dagen in de hele stad (en over de hele wereld) presentaties van ‘grote wetenschappers’, vertelt Savino.

‘Ik kan je nog niet zeggen wie we hebben gestrikt’, zegt Savino, ‘maar we hebben heel grote plannen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties