Promovendi UMCG onder druk gezet om werkplek snel te verlaten (de koffieautomaten zijn al weg)

Zo’n vijftig promovendi van het UMCG hebben te horen gekregen dat ze op 1 juli het UMCG-gebouw Bloemsingel 1 uit moeten zijn. Deze week werden de koffiezetapparaten al weggehaald, terwijl hun nieuwe werkplek nog vol bedden staat.

Manager zorg en bedrijfsvoering Johan de Jong van het Medical Imaging Centre (MIC), waar de PhD’s onder vallen, noemt de manier waarop de afdeling bouw en facilitair van het UMCG handelt ‘onacceptabel’.

De PhD’s moeten met hun onderzoek bezig zijn, zegt De Jong. ‘Ze moeten niet belast worden met het verdwijnen van koffiezetapparaten, wijziging van sloten of dat er continu iemand binnenloopt om te vragen wanneer ze gaan verhuizen.’

Dat leidt tot onrust, zegt hij. ‘Zo ga je niet met mensen om.’

Ongenoegen

Dat alle koffiezetapparaten al uit het pand zijn gehaald, tot ongenoegen van de promovendi, vindt hij dan ook ‘onacceptabel’. Er moet onmiddellijk een apparaat worden teruggeplaatst, eist hij.

Bloemsingel 1 was tot een paar jaar geleden het onderkomen van het grootschalige onderzoeksbureau Lifelines. Ook de IT-afdeling van het UMCG huisde er, tot de promovendi van de afdelingen Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming en Radiologie er kwamen. Dat was ongeveer een half jaar geleden.

Zodra de PhD’s eruit zijn, wordt het pand verbouwd en uitgebreid tot het nieuwe onderkomen voor University College Groningen. Het gebouw staat nu op naam van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Op 1 juli zou het overgaan naar de RUG.

Tijdelijk onderkomen

Dat het een tijdelijk onderkomen was, was van meet af aan bekend, zegt De Jong. Maar pas een kleine week geleden wist hij van een vervangende ruimte: op de vierde etage van het Centrale Medisch Complex, waar voorheen de medische bibliotheek zat. ‘Prima ruimte’, vindt De Jong. Eén probleem: het is nu nog een beddenopslag.

Waar die bedden heen moeten, moeten mensen achter de schermen maar regelen, zegt De Jong. Als hij maar weet wanneer het klaar is. ‘En daarna moeten wij ook tijd hebben om te verhuizen. Maar als wij zitten met deadlines of andere zaken die een PhD moet afronden, dan gaat dat voor.’ Kortom: hij bepaalt wanneer ze vertrekken, zegt De Jong, niet de afdeling bouw en facilitair.

Geen mensen op straat

‘Ze gaan helemaal nergens heen als ze geen vervangende ruimte hebben,’ zegt De Jong. ‘Ik ga er niet uit voordat ik alternatieve ruimte heb. Zo simpel is het. Ze kunnen wel een heleboel dingen roepen, maar ik zet geen mensen op straat.’

Het UMCG laat weten dat de oplevering ‘in prima overleg gaat met de mensen van de RUG’ en dat de verhuizing ‘in de maand juli zal zijn afgerond’.

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties