Personeel sport door

De sportvereniging van het personeel van de RUG dreigde na bijna 70 jaar te verdwijnen. De werklast wordt de vrijwilligers die de vereniging besturen te veel. Woensdag wisten de leden te voorkomen dat de sportclub wordt opgeheven.
Door Maaike Vos

SPR, de sportvereniging voor personeel en gepensioneerde medewerkers van de RUG en Hanzehogeschool, telt bijna 2000 leden en organiseert onder meer viswedstrijden, klaverjasavonden en volleybaltoernooien. Volgens de bestuursleden is het beheren van de club door de toenemende administratieve taken echter ondoenlijk geworden naast hun baan bij de universiteit. ‘Ik zit soms wel een paar dagen per week aan mijn taken voor de SPR’, zei een van hen.

In een naarstige zoektocht naar een oplossing opperde het bestuur verschillende plannen die woensdagavond tijdens een vergadering werden gepresenteerd. Een daarvan was het opheffen van de SPR. Personeelssport zou dan worden ondergebracht bij het Sportcentrum van de RUG en Hanze.

Protest

Niet alle leden zien dat zitten. De klaverjas- en visclubs kunnen bijvoorbeeld geen onderdak krijgen bij het Sportcentrum, wat tot veel emotie leidt bij de leden die deze sporten beoefenen. Tijdens de vergadering liep een van hen weg, nadat hij zwaaiend met de statuten had aangegeven dat het opheffen van de vereniging tegen de regels is. ‘Ik hoop dat jullie er rekening mee houden dat er protest is tegen jullie voorstel’, zei hij bij het verlaten van de zaal.

De overige leden kozen na een stemronde een plan dat het bestuur verder moet uitwerken. Hierin blijft de SPR bestaan, maar worden de meeste taken overgenomen door het Sportcentrum van de RUG en Hanze.

Vuist maken

De aanwezige personeelsleden en RUG-gepensioneerden zijn vooral bang hun stem kwijt te raken binnen het Sportcentrum. Daarom zien ze het niet zitten om de vereniging om te vormen tot een adviesraad, wat ook werd geopperd. ‘Een adviesraad kan geen vuist maken, een vereniging wel’, verwoordde een personeelslid de zorgen.

Het bestuur bekijkt nu hoe het verder moet gaan met de vereniging. Bestuursvoorzitter Gerald Lier is in ieder geval blij dat de dreigende opheffing veel leden op de been bracht: de vergadering trok bijna vijftig bezoekers. ‘Meestal zijn er meer bestuursleden dan normale leden. Het is goed dat er nu veel personeelsleden waren om input te geven.’

In november wordt het plan gepresenteerd en vindt opnieuw een vergadering plaats over de toekomst van de SPR.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties