Peiling UKrant: digitale toetsen zijn te lang

Student afgeleid door deurbel en kat

Peiling UKrant: digitale toetsen zijn te lang

Studenten zijn over het algemeen tevreden over de digitale toetsen van de RUG, maar ervaren ook problemen. Zo vinden veel studenten de toetsen te lang. Dat blijkt uit een online peiling van UKrant.
28 april om 13:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 28 at 13:36 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Door Paulien Plat

28 april om 13:36 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar photo

By Paulien Plat

april 28 at 13:36 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar photo

Paulien Plat

Studentredacteur Volledige bio Student editor Full bio

Uit de peiling blijkt dat 85 procent van de studenten redelijk tevreden tot zeer tevreden is over de digitale toetsen aan de RUG. Tegelijkertijd geeft ruim 70 procent van de respondenten aan wel problemen te ondervinden.

Bijna de helft van deze groep vindt dat de toetsen te lang zijn. ‘Alle toetsen en de vervangende opdracht die ik heb gemaakt dit blok, waren te lang voor de aangegeven tijd,’ zegt iemand.

Ook hebben veel studenten last van omgevingsgeluiden tijdens de toets, blijkt uit de peiling. Ruim 43 procent van de ruim 250 respondenten gaf aan afgeleid te worden door iets of iemand. ‘De deurbel ging…’ reageert iemand. Een ander werd afgeleid door de kat.

Stress

Meerdere respondenten geven aan dat digitale toetsen extra stress opleveren in een al stressvolle situatie. ‘Ik voelde me in paniek onder deze omstandigheden, omdat ik niet in een tentamen-productieve omgeving verblijf,’ aldus een van de deelnemers aan de peiling. 

Om fraude te voorkomen, moeten studenten meestal een zogenoemde ‘studentengelofte’ invullen, blijkt uit de peiling. Studenten beloven hierin dat ze de toets eerlijk maken. Bijna 80 procent van de respondenten gaf aan zo’n gelofte te hebben ingevuld.

Toch is zo’n gelofte niet waterdicht. Afgelopen week kwam aan het licht dat twintig studenten psychologie mogelijk tentamenfraude pleegden door te overleggen in WhatsAppgroepen.

Woensdag publiceren we een achtergrondverhaal over de peiling die UKrant heeft gehouden over digitaal toetsen: ‘Plotseling verscheen er een rood error-bericht bovenin mijn scherm.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties