
Bijna de helft van de studenten heeft de corona-app al
Van de 166 studenten die de peiling invulden had in totaal 44 procent de app gedownload. Wel is er een duidelijk verschil zichtbaar tussen de 117 Nederlandse respondenten en de 49 internationals: van de eerste groep had 47 procent de app op zijn telefoon staan, terwijl dat bij de tweede groep maar 22 procent is.
Dat is niet zo gek: 27 procent van de ondervraagde internationals weet überhaupt niet dat de app bestaat. ‘Maar het klinkt als een goed idee’, zegt een van hen. Ook opvallend: géén van de Nederlandse studenten geeft aan de app niet te kennen.
Mark Dijkhuis, woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen, erkent dat de peiling een signaal is. De GGD, RUG en Hanze werken samen om te zorgen dat alle studenten op de hoogte worden gebracht van de app, zegt hij. Ook zijn er gesprekken met ESN, de grootste internationale studentenvereniging van Groningen. ‘Zij kunnen internationals vaak veel beter bereiken dan campagnes van de Nederlandse overheid.’
Privacy
Studenten die de app nog niet hebben geïnstalleerd, geven in veel gevallen aan dat ze er simpelweg nog niet aan toe zijn gekomen. De app is pas een paar dagen landelijk beschikbaar. Ook blijkt dat veel van de respondenten zich zorgen maken om hun privacy. ‘Ik ben bang dat de app de hele tijd bijhoudt waar ik ben’, zegt een van de ondervraagden.
Op de vraag of studenten vinden dat iedereen de app moet downloaden lopen de antwoorden uiteen. De meesten zijn het hier wel mee eens, omdat ze denken dat de app zal bijdragen aan de bestrijding van corona. Maar ze zijn het niet eens met de stelling dat de overheid de app moet verplichten. ‘Het moet toch een vrije keuze blijven.’