Wie de komende maanden afstudeert, zou weleens zonder diploma naar huis kunnen gaan. Door het wereldwijde papiertekort kan de RUG niet alle diploma’s printen.
Dit hoorde een student van de bachelor Computing Science deze week via mail. Daarin feliciteert de opleiding hem met het behaalde resultaat. Het enige wat nu nog moet gebeuren is het diploma op te halen. Maar helaas, hier is wel een probleem, schrijft de opleiding.
Door papiertekort kan de universiteit niet alle diploma’s op tijd printen voor de geplande ceremonies. Daarom krijgen de afgestudeerde studenten drie opties om uit te kiezen.
Ceremonie
Zij kunnen naar de reguliere ceremonie in oktober met vrienden en familie vieren maar krijgen dan geen diploma. Een tweede mogelijkheid is om het diploma op te halen bij de eerstvolgende ceremonie, die pas in maart volgend jaar is.
Tenslotte is er de optie dat afgestudeerden de ceremonie overslaan en het diploma ophalen bij de studentenadministratie als die eenmaal is geprint.
Voor de student die de mail aan UKrant doorstuurde, is het papiertekort geen groot probleem. Maar het is, zo zegt hij, wel vervelend voor buitenlandse studenten die na hun studie Groningen verlaten.
Zuinig
De RUG bevestigt dat er leveringsproblemen zijn van het diplomapapier. ‘Daardoor gaat de papierafdeling zuiniger om met het papier en kunnen ze niet garanderen dat de diploma’s op tijd zijn geprint’, zegt een woordvoerder.
Maar goed nieuws is er volgens haar ook: de bestelling die vorig jaar is geplaatst, zou bijna klaar moeten zijn. ‘Dat gaat dan direct naar de drukker die er een officieel watermerk in zet en dan zou het eind september weer hier moeten zijn, zodat we weer genoeg papier hebben.’
Ik snap niet zo goed dat de RUG diploma’s niet kan opsturen als ze na de ceremonie pas geprint worden. Tijdens corona werd bij mijn opleiding (aan een andere Universiteit) de optie geboden om je diploma op te sturen als je al was vertrokken, omdat we hem tijdens de lockdown niet mochten halen.
Het lijkt mij dat er op toegezien moet kunnen worden dat de desbetreffende persoon de diploma daadwerkelijk ondertekent
Het artikel suggereert dat het enkel een probleem is van het niet krijgen van het papieren diploma. Maar het gaat volgens mij verder: het betekent namelijk ook dat de studenten die het betreft weliswaar aan de verplichtingen voldaan hebben om een diploma te krijgen, maar totdat het papieren diploma ook daadwerkelijk door de examencommissieleden getekend wordt, is de student formeel gezien nog niet afgestudeerd (de zin “Wie de komende maanden afstudeert, zou weleens zonder diploma naar huis kunnen gaan” is dus niet juist). De examencommissies reiken immers de diploma’s uit (door te tekenen). Wanneer het hebben van een formeel diploma vereist is, is er dus een probleem voor de student.
Dit klopt niet helemaal. Ik ben zojuist afgestuurd, maar heb ook nog niet mijn ‘fysieke papieren’ diploma ontvangen. Echter, van mijn Universiteit (andere dan de RUG), krijg ik een officiële mail waarin wordt bevestigd dat ik mijn diploma heb en afgestudeerd ben. Dit kan als document gebruikt worden en wordt ook erkend door werkgevers. Mijn diploma staat zelfs al in DUO, ondanks dat ik het fysieke diploma zelf nog niet ontvangen heb. Het is dus niet zo dat de student nog niet officieel afgestudeerd is, als het diploma nog niet ontvangen is.
Dat kan alleen wanneer er wel een papieren exemplaar is van je diploma dat getekend is door de examencommissie (dat is de uitreiking; onafhankelijk van of je je papieren diploma ook hebt ontvangen/opgehaald of niet). Als het in DUO staat zal er dus ergens een papieren diploma van jou zijn getekend. Dus volgens mij klopt mijn bovenstaande punt nog steeds. Voor de duidelijkheid: het gaat dus niet om het ontvangen door de student van het diploma, maar of de examencommissie van de instelling heeft bevestigd (door het tekenen) dat de betreffende student een programma heeft gevolgd waardoor de student aan de eindtermen van de opleiding voldoet en diegene dus het diploma krijgt.
There is no shortage of paper anymore. If you check e.g. paper industry specific websites like EUWID, you can see that the opposite is the case:
“06 September 2023 [..] Germany’s fine paper market is showing signs of continued price erosion in the first few days of September. A turnaround is considered unlikely until demand improves.”
“07 September 2023 [An] unprecedented decline in demand in the market for wood-free printing and writing papers in Europe [..]”
It’s only that the producers still try to keep the high price level that they were able to get when the market was tight last year… So is it “delivery problems”, or problems getting it cheap?
Het gaat hier om bachelordiploma’s, toch? Althans, dat maak ik op uit het feit dat de mail van een bacheloropleiding kwam. Niet dat bachelordiploma’s niet belangrijk zijn, maar het artikel wekt wel erg sterk de indruk dat het hier gaat om de diploma’s waar de meeste studenten het uiteindelijk voor doen, de masterdiploma’s. Hoeveel studenten aan de RUG beschouwen het behalen van hun bachelordiploma als ‘afstuderen’? Ophef creëren lijkt voor de UK steeds weer het belangrijkste motief, wat jammer toch altijd.
Bij de faculteit FSE zijn er behoorlijk wat studenten die na het behalen van een bachelordiploma aan de RUG een masteropleiding buiten Nederland beginnen. Voor die studenten is het bachelordiploma wel degelijk het laatste diploma dat zij aan de RUG behalen. Deze groep bevat relatief veel internationale studenten voor wie het niet eenvoudig is om op een later moment nog even terug te komen naar Groningen voor het ophalen van een diploma. Ik vind dit artikel geen “ophef creëren”. Het is gewoon echt balen voor studenten die het betreft.
@ Alef: Prima, helder inderdaad. Maar dan nog zou het accurater geweest zijn om te schrijven ‘mogelijk geen bachelordiploma voor studenten’. Dat doet de UK niet, want dat is te saai en genuanceerd. “Geen diploma voor student” leidt tenminste tot clicks en shares.
Ik hoef maar een blik te werpen op mijn RuG diploma’s om te zien dat Bachelor en Master diploma’s op exact hetzelfde papier worden gedrukt…
Het gaat zeker ook om masterstudenten die geen diploma krijgen, ik ben daar één van. Dat er alleen gerefereerd wordt naar een CS student die de mail doorgestuurd heeft, betekent niet dat dat de enigen zijn waar het hier over gaat.
@Alef: wat in jouw reactie staat, zou eigenlijk ook gewoon in het UK-stuk hebben moeten staan. Dat was nuttige en verdiepende achtergrondinfo geweest, zeker voor mensen zoals ik, van andere faculteiten waar een bachelordiploma zelden het eindpunt is.
Nergens in het artikel staat dat het alleen om bachelordiploma’s gaat, dat maak jij ervan omdat er een bachelorstudent als voorbeeld wordt opgevoerd in het stuk. Het gaat om alle soorten diploma’s. Misschien iets beter lezen volgende keer.
@Klaas: Ik ‘maak het ervan’ omdat er alleen gerefereerd wordt aan één specifieke bacheloropleiding. Niet zo heel vreemd, toch. Misschien iets minder vijandig reageren volgende keer.
@Klaas: als het bij alle opleidingen en diploma’s zou spelen, zou ik verwachten dat de UK wel meer mails gehad zou hebben dan van één student bij één opleiding… of zou het zo zijn dat het hier gaat om iets dat mógelijk gebeurt, en nog helemaal niet zeker is? Zo klinkt het toegevoegde stuk onderaan het artikel namelijk.