Pannenkoeken overbruggen generatiekloof

Op het eerste gezicht hebben een studentenvereniging en een verzorgingstehuis niets met elkaar gemeen. Maar als er iets de generatiekloof overbrugt, dan zijn het wel pannenkoeken.
Door Edward Szekeres

In De Pelster, een verzorgingstehuis in de Pelsterstraat, ruikt het naar boter en beslag. De bewoners komen de ruime eetkamer binnen en nemen plaats aan tafel. Ze wachten met smart op de kaaspannenkoeken gebakken door de vrijwilligers van internationale studentenvereniging SIB. Het hoofdkantoor van SIB zit vlak naast het tehuis.

‘We willen graag dat onze leden meer doen dan alleen met elkaar omgaan, en dat ze de veelzijdigheid van het echte Groningen leren kennen’, zegt Kristan Otten van het SIB-bestuur. Samen met andere leden heeft hij het evenement georganiseerd. ‘Wat is er nou Nederlandser dan pannenkoeken? En ze zijn makkelijk te maken.’

Toekomstige huis

Nina, een Duitse studente internationale betrekkingen, geeft de suiker en stroop door aan een bewoner terwijl ze een gesprek in het Nederlands probeert aan te knopen. ‘Op deze manier leer ik iets nieuws over dit land’, legt ze uit. Nina denkt dat internationale studenten veel missen als ze niet op z’n minst een beetje Nederlands proberen te leren.

Kristan is zich bewust van de slechte reputatie van sommige andere studentenverenigingen, maar hij wilde zijn buren laten zien dat niet alle studenten ‘dronken schreeuwlelijkerds zijn’. ‘We kunnen ook heel leuk zijn.’

University College-studente Anne Roos probeert een pannenkoek in de lucht om te draaien en barst in lachen uit als hij op de grond valt. Naast haar staat Florentina, die op haar vijfentwintigste het oudste actieve SIB-lid is. ‘Ik kwam mijn toekomstige huis even bekijken’, grapt ze. Florentina wilde altijd al haar buren beter leren kennen. ‘Nu kan dat eindelijk.’

Gezellig

Jenny (72) draagt een elegante sjaal en praat met een van de vrijwilligers. ‘Het is fijn om met jonge mensen te praten. Het doet me denken aan mijn eigen jeugd.’ De voormalig arts wist niet dat de jeugd van tegenwoordig zo goed over politiek of cultuur kon discussiëren. ‘Maar dat kunnen ze dus wel. Het zijn goede, slimme mensen.’

Medewerkster Dieneke Schipper van De Pelster kijkt met vreugde naar de blije gezichten om haar heen. ‘Dit werk is ontzettend belangrijk voor me. Ik kon onmogelijk nee zeggen toen SIB dit voorstelde’, zegt Dieneke, die door de bewoners ook wel de ‘dame van het vermaak’ genoemd wordt.

Dit soort avonden haalt de bewoners uit hun dagelijkse sleur en zorgt ervoor dat ze de jongste generatie een beetje beter leren kennen.

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in