Huisjesmelkers laten in studentensteden waar de kamernood hoog is, studenten te hoge huren betalen, meent D66. In een aantal gevallen wordt niet in onderhoud van die kamers en huizen voorzien. En sommige huurders worden zelfs bedreigd wanneer ze daarover aan de bel trekken, aldus de partij.
‘Nu betalen studenten soms de hoofdprijs voor vochtige oude kamertjes met kieren in de kozijnen en lekkende kranen in de badkamer. Het zijn soms net afbraakpanden’, zegt Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66. Zijn partij wil hoge ‘boetes’ instellen voor malafide verhuurders.
Huurcommissie
Een huurder die een te hoge huur betaalt, kan de zaak voorleggen aan de huurcommissie. Het kabinet stelt voor om bij een eerste en tweede overtreding een vergoeding van de verhuurder te eisen van 300 euro. D66 vindt dat niet genoeg. ‘Dat schrikt malafide verhuurders niet af, omdat het daarmee vaak lonend is om bij iedere student te proberen een te hoge huur te vragen.’
De partij wil daarom de vergoeding bij een tweede overtreding verhogen naar 700 euro, waarna de ‘boete’ op kan lopen tot maximaal 2800 euro per geval. ‘Als de verhuurder in het ongelijk wordt gesteld, krijgt de student bovendien de te veel betaalde huur terug’, stelt de partij voor.
In het huidige voorstel van het kabinet loopt de vergoeding vanaf de vierde overtreding op tot maximaal 1400 euro, en begint de teller na een jaar weer opnieuw te lopen.
Meldingen
Uit cijfers van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) blijkt dat driekwart van de uitwonende studenten een hogere huur betaalt dan is toegestaan. Gemiddeld betalen studenten 58,33 euro per maand te veel. In Amsterdam is de situatie het ergst, studenten betalen daar maandelijks 138,12 euro te veel aan huur. Utrecht volgt op plaats twee. In Groningen werden in 2015 bijna zeshonderd meldingen gedaan over huisjesmelkers bij de huurcommissie.