Rusland-correspondent Iris de Graaf Alumnus van het Jaar 2022

De RUG heeft Rusland-correspondent Iris de Graaf van de NOS verkozen tot Alumnus van het Jaar 2022.

‘De Russische inval in Oekraïne’, aldus de jury, ‘laat opnieuw zien hoe belangrijk het is dat er onafhankelijke journalisten zijn die de feiten kennen, duiding geven aan ontwikkelingen, het kaf van het koren kunnen scheiden en meerdere stemmen aan het woord laten. Iris de Graaf is zo’n journalist.’

Ze keerde na de Russische invasie in Oekraïne, zoals veel journalisten deden omdat ze niet meer onafhankelijk verslag konden doen van de gebeurtenissen, terug naar Nederland. Kort geleden ging ze terug naar Moskou.

Master journalistiek

Iris de Graaf (1991) studeerde van 2009 tot 2014 Slavische Talen en Ruslandkunde in Groningen. Daarna deed ze er de master journalistiek. Haar scriptie ging over de verslaggeving over de MH17-ramp. Ze had een blog over fashion en lifestyle en ging bij de NOS reportages maken over jeugdcultuur.

Dankzij haar kennis van Rusland en het Russisch (haar oma is Russisch) kwam ze terecht op de NOS-buitenlandredactie. In 2020 volgde het correspondentschap in Rusland.

Waardering en aanmoediging

Sinds 2009 reikt de RUG jaarlijks de Alumnus van het Jaarprijs uit. De prijs is een uiting van waardering en een aanmoediging voor een oud-student die een bijzondere bijdrage geleverd heeft aan de maatschappij, wetenschap, sport of cultuur.

Eerdere winnaars waren onder anderen Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius, Stine Jensen, Monica Arac, Christiaan Triebert, Sander de Hosson en vorig jaar Laurien Meuter.

De jury bestond dit jaar uit rector magnificus Cisca Wijmenga (voorzitter), oprichter Tiny Miracle Foundation en Alumnus van het Jaar 2020 Laurien Meuter, decaan Wilbert Kolkman van de Faculteit der Rechten en directeur Remco Kouwenhoven van Alumnirelaties & Fondsenwerving / Ubbo Emmius Fonds.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties