In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: ruim een op de drie studenten in Frankrijk heeft geen geld om eten te kopen en collegevoorzitter Maastricht over de ruzie met ScienceGuide.
Armoede onder Franse studenten

Ruim een op de drie studenten in Frankrijk slaat wel eens een maaltijd over omdat ze niet genoeg geld hebben om eten te kopen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Ifop, zo bericht de NOS. Hulporganisatie Linkee zou dit jaar al 1,5 miljoen voedselpakketten hebben uitgedeeld aan studenten, 50 procent meer dan in heel 2022.
Veertien voorzitters van Franse universiteiten luidden eerder deze maand al de noodklok. ‘De huidige studiebeurzen en andere steunmaatregelen zijn niet genoeg om de armoede onder studenten aan te pakken’, schreven ze.
‘De problemen begonnen al met corona: toen raakten veel studenten hun bijbaantje kwijt. Daardoor gingen ze er financieel flink op achteruit’, zegt Benjamin Flohic, voorzitter van studentenvereniging Cop1, in een reportage van de NOS.
Daar is nu de inflatie bijgekomen. Eten, de huur, elektriciteit: alles is duurder geworden. ‘Wij krijgen berichten van studenten die in auto’s slapen omdat ze geen studentenkamer kunnen betalen.’
Nijmeegse rector: ‘Het wás geen doofpot’

Rector Han van Krieken van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen stapte kort geleden vervroegd op toen in de publiciteit was gekomen dat zeven jaar geleden een klacht tegen hem was ingediend wegens seksuele intimidatie.
Hij praat daarover met de Nijmeegse universiteitskrant VOX. ‘Als rector had ik deze opmerkingen niet moeten maken’, zegt hij in het interview, ‘Maar ze waren niet seksueel intimiderend bedoeld.’
Dat de klacht tegen hem, Van Krieken wil niet zeggen wat die inhield, ooit naar buiten zou komen, daar hield de oud-rector zelf altijd al rekening mee. Hij vertelt VOX wel wat er op die bewuste dag, tijdens een wintermarkt, is gebeurd en dat hij zich van geen kwaad bewust was.
In het interview zegt Van Krieken verder dat er geen sprake is geweest van een doofpotaffaire. ‘Het wás geen doofpot, het was simpelweg de passende maatregel. Die nuance mis ik compleet in de berichtgeving over deze zaak.’
Collegevoorzitter Maastricht: ‘Ik heb pers niet geïntimideerd’

Collegevoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht (UM) ontkent ten stelligste dat ze ScienceGuide, een journalistiek platform voor het hoger onderwijs, heeft geïntimideerd omdat ze het niet eens was met de berichtgeving.
Letschert sprak deze week over de kwestie in de universiteitsraad van UM en noemde het ‘verontrustend’ dat haar intimidatie van de media wordt verweten. ‘In mijn zeven jaar als UM-bestuurder heb ik nog nooit de pers geïntimideerd, ook nu niet’, zo tekent universiteitskrant Observant op.
ScienceGuide had volgens de collegevoorzitter een verhaal gepubliceerd, over een geval van grensoverschrijdend gedrag, dat feitelijk onjuist was. ‘Hier moest snel iets worden rechtgezet. De onjuiste stellingname in het artikel was onnodig beschadigend voor een van onze medewerkers’, aldus Letschert.
Tussen UM en ScienceGuide loopt ook een financieel geschil. Volgens de hoofdredacteur is dat naar aanleiding van deze kwestie. Maar de collegevoorzitter zegt dat beide zaken geheel los van elkaar staan.