‘Ban ontgroeningsgeweld’

Onderwijsminister Bussemaker wil dat universiteiten daadkrachtig optreden tegen excessen bij studentenverenigingen.
Door Peter Keizer

De demissionaire minister reageert daarmee op recente berichtgeving in NRC, waaruit onder meer bleek dat de ontgroeningen in Amsterdam steeds vaker uit de hand lopen. Ook schreef de krant dat de RUG en Hanzehogeschool geen grip hebben op incidenten bij de studentenverenigingen.

Bussemaker noemt de signalen over de verharding in de ontgroeningscultuur ‘zeer ernstig’. ‘Ik vind het zorgwekkend als inderdaad blijkt dat onderwijsinstellingen geen volledig beeld hebben van voorkomende excessen bij studentenverenigingen en daar onvoldoende tegen optreden’, schrijft ze de Tweede Kamer.

De minister tikte eerder de RUG op de vingers omdat de universiteit volgens haar ‘volstrekt onvoldoende’ had gereageerd op excessen bij studentenvereniging Vindicat. Tijdens de introductieperiode in augustus raakte een aspirant-lid daar ernstig gewond nadat een ander lid op zijn hoofd was gaan staan.

De RUG vond aanvankelijk dat de kwestie door de vereniging zelf moest worden afgehandeld, maar kwam daarop terug na de veeg uit de pan van Bussemaker. Direct daarop maakte het universiteitsbestuur bekend dat de ontgroeningen in Groningen zouden worden afgeschaft.

Grens

Wat betreft de minister is het duidelijk waar de grens ligt bij introductieperiodes. ‘De grens van het toelaatbare ligt wat mij betreft daar waar geweld wordt gebruikt, er onvrijwillige of abjecte handelingen plaats (moeten) vinden, er sprake is van stelselmatige vernedering, er sprake is van seksuele intimidatie en/of er op manieren strijdig met het Nederlandse strafrecht wordt gehandeld.’

Universiteiten moeten waterdichte afspraken maken met studentenverenigingen, meent Bussemaker. Doen ze dat niet, dan zal ze hen daarop aanspreken. ‘Het is van groot belang dat hogeronderwijsinstellingen hun verantwoordelijkheid nemen en zowel structurele afspraken maken met hun studentenverenigingen, als bij ieder voorkomend incident een indringend gesprek voeren met de betreffende vereniging.’

Ook wil ze dat universiteiten en hogescholen meer vertrouwenspersonen aanstellen, waar studenten en hun ouders anoniem misstanden bij verenigingen kunnen melden. De RUG heeft daarvoor de Adviescommissie Introductietijden (ACI).

Vrijwillige gedragscode

Eerder liet de ACI weten dat het door sommige studentenverenigingen niet serieus wordt genomen als toezichthouder. De universiteit komt daarom deze maand met een gedragscode, waarin de verenigingen beloven een veilige en vertrouwde omgeving voor studenten te creëren, geweld, intimidatie en discriminatie af te wijzen, en incidenten te melden bij de universiteit. Het ondertekenen van die code is echter geheel vrijwillig.

Ook wordt deze maand het rapport van de accreditatiecommissie verwacht, die de cultuur bij studentenvereniging Vindicat onder de loep heeft genomen. Vindicat is de eerste vereniging die door de accreditatiecommissie – die werd opgericht na de mishandeling bij het corps – wordt beoordeeld. Nadat het rapport over Vindicat is afgerond, zal de commissie zich buigen over Albertus Magnus.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties