Petitie voor Joost Herman: ‘Opstelling RUG in NOHA-zaak is stuitend’

Petitie voor ontslagen hoogleraar Joost Herman

‘Opstelling RUG in NOHA-zaak is stuitend’

Ruim 250 NOHA-studenten en medewerkers van de RUG nemen het in een petitie op voor de ontslagen hoogleraar Joost Herman: ‘Er zijn ongewoon drastische maatregelen genomen.’
25 februari om 13:01 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
februari 25 at 13:01 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

25 februari om 13:01 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

februari 25 at 13:01 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

Ook de voormalig RUG-rectoren Frans Zwarts en Doeko Bosscher steunen de petitie die maandag werd verspreid. ‘Ik vind dat de berichtgeving over Joost uitermate eenzijdig is’, licht Zwarts toe. 

‘Ik vind het lastig, want als oud-rector moet je je niet bemoeien met bestuurlijke zaken. Maar wat er met dit gezin gebeurt is zo erg, ze hebben een maatschappelijke doodstraf gekregen’, vervolgt hij.

‘Ik ken Joost al heel lang en hij heeft via het NOHA-programma geweldig veel voor de universiteit betekend. Niemand zal zich met de inhoud van de zaak willen bemoeien, want dat is onder de rechter. Maar ik weiger te geloven dat hij een crimineel is.’

Ontslag

Hoogleraar Joost Herman werd in januari van dit jaar door de RUG ontslagen en beschuldigd van fraude en valsheid in geschrifte. Ook spande de universiteit een civiele procedure tegen Herman aan waarin ze bijna 1,2 miljoen euro van hem eist.

Herman zou via de Stichting NOHA Groningen (SNG) over Europese subsidiegelden hebben beschikt die bedoeld waren voor het Groningse NOHA-programma. De stichting zou buiten medeweten van de RUG om zijn opgezet en de gelden zouden daardoor buiten het zicht van de RUG om zijn gebruikt. Volgens de RUG kon Herman op die manier ‘fikse bedragen’ aan onkosten declareren en aan andere medewerkers en derde partijen uitkeren. 

Karaktermoord

‘We ontkennen niet dat hij iets fout heeft gedaan, maar wat er nu gebeurt is karaktermoord’, zegt hoogleraar Pieter Boele van Hensbroek, mede-initiatiefnemer van de petitie. Hij en andere (oud-)collega’s hebben onder meer inzage in het vertrouwelijke accountantsrapport waar de RUG haar besluiten op baseerde, en andere documenten, zoals het aanvullend verzoekschrift voor de kantonrechter.

De petitie werd mede op basis van de verkregen documenten opgesteld. ‘Uw opstelling in de ontslagzaak en de bewoordingen waarvan u zich bedient vinden wij stuitend’, schrijven de (oud-)collega’s aan het College van Bestuur. ‘Wij lezen (…) vernederende diskwalificaties van onze collega, zoals gebrek aan ‘integriteit’ en aan ‘moreel besef’. Er staat letterlijk geschreven, dat hij “iedere denkbare norm van goed werknemerschap heeft geschonden.” (…) Als leden van de academische gemeenschap herkennen wij ons volstrekt niet in uw extreme verwijten en bewoordingen.’

Vuilspuiterij 

‘De papieren die de RUG heeft ingediend bij de rechtbank staan vol ongegeneerde vuilspuiterij’, zegt Boele van Hensbroek. ‘Je begrijpt niet dat een instelling als de universiteit dit voor zijn rekening kan nemen.’

Even was hij bang dat de tekst van de petitie te scherp op de snede zou zijn. ‘Maar dat is dus niet zo, want zelfs mensen van statuur denken: dit kan onze universiteit niet op deze manier doen.’

De petities van oud-medewerkers en studenten benadrukken deze woorden. Online zijn inmiddels verschillende versies van de petitie te vinden. De petitie voor (oud-)medewerkers is er zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook is er een petitie opgezet door (oud-)studenten van het NOHA-programma. 

De eerste rechtszaak tegen Joost Herman dient aanstaande donderdag. Dan buigt de Groningse rechter zich over zijn ontslag.

Engels

25 February 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties