Oproepkrachten willen ook cao-bonus die vaste medewerkers krijgen

Vaste RUG-medewerkers kregen een bonus van 800 tot 1200 euro als looncompensatie over de afgelopen maanden. Dat geldt niet voor oproepkrachten die soms evenveel uren maken. ‘Wrang’, zegt FNV-woordvoerder Maarten Goldberg.

Eind juni hebben de Nederlandse universiteiten nieuwe cao-afspraken gemaakt met de vakbonden. In de cao is een loonsverhoging van negen procent opgenomen, die inging per 1 augustus.

De cao begint echter al – met terugwerkende kracht – op 1 april dit jaar. Om de medewerkers te compenseren voor de maanden waarin geen loonsverhoging gold, krijgen zij een eenmalige bonus. Het gaat om 800 tot 1200 euro bruto, afhankelijk van de salarisschaal van de werknemer.

Zelfde werk

Oproepkrachten krijgen wél de salarisverhoging per 1 augustus, maar niet die bonus. Onterecht, vinden Leon Olive en Celio Oviedo. Ze zijn beiden als oproepkracht werkzaam achter de frontoffices van RUG-gebouwen in de binnenstad, met tenminste acht andere oproep-collega’s.

‘We doen precies hetzelfde als onze collega’s die in vaste dienst zijn’, zegt Oviedo, die regelmatig meer dan dertig uur per week werkt, waarvan hij vierentwintig uur vast krijgt uitbetaald. ‘Vaak moeten we flexibeler zijn dan vaste medewerkers. Je staat met lege handen als je dienst er ineens wordt uitgehaald.’

Buitenproportioneel

Vakbondswoordvoerder Maarten Goldberg noemt de keuze om oproepkrachten uit te sluiten van de bonus ‘vrij gebruikelijk.’ Hij zat in een landelijke werkgroep die de cao-akkoorden besprak en was op die manier indirect betrokken. ‘Een oproepkracht kan ook iemand zijn die vier uur per week werkt. Dan is het buitenproportioneel om een grote bonus te geven.’

Voor mensen die meer dan dertig uur per week werken, is het wel wrang, geeft hij toe. ‘Eigenlijk zou je willen dat mensen die veel werken, wél de bonus krijgen. Een oplossing daarvoor is door ondersteunend personeel, zoals achter de balie, in vaste dienst te nemen. Je teert namelijk ook in op professionaliteit wanneer je er tijdelijk personeel neerzet.’

De universiteit verwijst zelf naar het cao-akkoord. Woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven benadrukt dat dit een collectieve afspraak is, die de RUG dus in samenspraak met andere universiteiten vaststelt. 

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties