Duizend studenten de dupe van storing in Nestor (UPDATE)

Zeven van de twaalf tentamens afgelast

Duizend studenten de dupe van storing in Nestor (UPDATE)

Door technische problemen hield Nestor er maandagmiddag mee op terwijl zo’n duizend studenten met hun tentamens bezig waren of net wilden beginnen. Twaalf tentamens werden getroffen, zeven werden afgelast.
Door Şilan Çelebi
2 november om 18:31 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:22 uur.
november 2 at 18:31 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:22 PM.

Vijf tentamens konden alsnog doorgaan toen de problemen eenmaal waren verholpen. Het is de derde keer in korte tijd dat Nestor door een storing is getroffen. Vorige week maandag lag Nestor er een half uur uit toen zo’n 1400 studenten met hun tentamen bezig waren.

‘We vinden dit uitermate vervelend’, laat de RUG weten. ‘Als je helemaal klaar zit voor een tentamen en het gaat last minute niet door, dan heeft dat een grote impact op je.’

Herstart

De universiteit probeerde maandag met een herstart van de servers de problemen te verhelpen, maar dat hielp niet. ‘De belasting op het systeem liep direct weer op.’ In de nacht van maandag op dinsdag is daarom een update op Nestor uitgevoerd om de capaciteit te vergroten.

Dat lijkt vooralsnog wel te werken. Tentamens die dinsdagmorgen worden afgenomen, lopen goed, aldus de universiteit. Wel wordt met de leverancier verder gezocht naar de oorzaak. De faculteiten dragen zorg voor een spoedige herplanning van (en communicatie over) de gecancelde tentamens.

Niet in het systeem

Onder andere vijftig studenten die net zouden beginnen aan hun tentamen international human rights law waren maandag de dupe van de storing. Ze konden de eerste dertig minuten het systeem niet in. Toen dat uiteindelijk wel lukte, kregen ze te horen dat het tentamen niet doorging.

Het eerstejaars tentamen international business en het tentamen asset pricing van Economie en Bedrijfskunde werden ook geschrapt.  

Hoe verder?

De Groninger Studentenbond (GSb) is woest dat dit nu weer is gebeurd. ‘Dit is de basis van online onderwijs en zelfs dat gaat niet goed. Hoe moet dit verder als de universiteit ook na de coronacrisis wil inzetten op online onderwijs?’ zegt GSb-voorzitter Marinus Jongman

Volgens de GSb moet eerst voorkomen worden dat er storingen zijn tijdens online tentamens. Als dat eenmaal is opgelost, moet de RUG zich maar zorgen maken over fraude. Daarover hebben meerdere faculteiten een brandbrief gestuurd naar het RUG-bestuur.

‘Laten we ons richten op het grootste probleem. Wij zijn op het moment al blij als er geen storingen zijn bij Nestor en studenten normaal hun tentamens kunnen maken. Het moet nu echt beter, anders zijn studenten nog meer de klos van de crisis dan ze nu al zijn’, zegt Jongman.

Dit bericht is na de eerste publicatie geactualiseerd. Toegevoegd zijn een reactie van de GSb en cijfers en een reactie van de RUG.


Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in