Opinie: ‘Niet alleen om advies vragen als er verkiezingen zijn’ (correctie)

De student-stafratio is al jaren een heet hangijzer in de universiteitspolitiek. Maar niemand van de u-raad vroeg hierover advies van medewerkers, constateert Mariano Méndez, voorzitter van de faculteitsraad van FSE.

Iedere twee jaar mogen de werknemers van de Rijksuniversiteit Groningen stemmen wie ons gaat vertegenwoordigen in de universiteitsraad en de andere medezeggenschapsraden.

Afgelopen zondag, slechts een dag voor de verkiezingen, kreeg een aantal van ons een e-mail van een kandidaat voor de u-raad. Die vroeg ons om advies over het probleem dat het aantal studenten in Groningen met 5 tot 10 procent gaat toenemen, terwijl personeel en faciliteiten niet meegroeien.

De student-stafratio is een veelbesproken onderwerp op onze Faculty of Science and Engineering (FSE). Het feit dat we het er de afgelopen vier jaar tijdens iedere vergadering van de faculteitsraad met het FSE-bestuur over hebben gehad, bewijst dat nog maar eens. Zowel studenten als medewerkers vinden het onderwerp belangrijk, en beide groepen zouden graag meer balans willen om het onderwijs te verbeteren en de werkdruk te verlichten.

Ik weet niet hoe het er op andere faculteiten aan toe gaat, maar als ik afga op wat ik van andere raadsleden hoor en wat ik in UKrant lees, is de student-stafratio een belangrijk onderwerp voor iedereen op de universiteit. Het is me ook duidelijk geworden dat het geen nieuw onderwerp is, en dat de discussie al jaren wordt gevoerd.

De vraag is nu: wat heeft de universiteitsraad in het algemeen hieraan gedaan de afgelopen jaren? Hoe vaak heeft de raad contact opgenomen met de studenten of medewerkers van de verschillende faculteitsraden om te vragen naar hun ideeën?

Niemand van de universiteitsraad heeft leden van de faculteitsraad benaderd om het over dit probleem te hebben

Ik kan de eerste vraag niet beantwoorden omdat ik de universiteitsvergaderingen niet bijwoon, maar ik ben bereid te accepteren dat de u-raad voorstellen heeft ingediend om het probleem aan te pakken.

Wat betreft de tweede vraag: de afgelopen zes jaar heeft niemand van de universiteitsraad leden van de faculteitsraad benaderd om het over dit probleem te hebben. De voorzitters en vicevoorzitters van alle raden vergaderen regelmatig met leden van de universiteitsraad om belangrijke onderwerpen te bespreken, maar dit onderwerp heeft nooit op de agenda gestaan.

Ik spreek me hier niet uit voor of tegen bepaalde kandidaten. Ik voer ook geen campagne voor mezelf. Ik mag dan kandidaat zijn voor de faculteitsraad van FSE, maar aangezien we negen kandidaten voor negen zetels hebben, zijn er dit jaar geen verkiezingen.

Het is geheel begrijpelijk dat kandidaten zich zichtbaar willen maken tijdens de verkiezingen om stemmen te winnen. Ik wil hierbij de leden die dit jaar tot de universiteitsraad worden verkozen vragen om pro-actiever te communiceren met de gemeenschappen die ze vertegenwoordigen, en niet alleen maar vlak voor de verkiezingen.

Mariano Méndez is hoogleraar in hoge-energie-astrofysica aan het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde en de huidige voorzitter van de faculteitsraad van FSE.

CORRECTIE: In de oorspronkelijke brief stond dat leden van de f-raad van FSE de afgelopen zes jaar niet zijn benaderd door leden van de universiteitsraad, waar in de gepubliceerde versie stond dat geen enkele medewerker van FSE door de u-raad is benaderd. Dat is na publicatie gecorrigeerd. 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties