Opgroeien is gebakken lucht

Student-columnist Bauke van der Kooij hoopte op zijn 25ste een zomerhuis met zwembad te kopen. Maar het werd een plastic badje van AliExpress.

Het is lente en dat betekent twee dingen: de natuur gaat bloeien en alle Nederlanders halen de barbecue weer uit de kast. Dat laatste valt nog niet mee. Na een uur klooien met kooltjes, aanmaakblokjes en krantenknipsel ben ik doorgerookter dan het eten op de barbecue en is mijn humeur het enige wat de kans heeft gekregen om aan te branden.

Daar gaan mijn trots en zelfvertrouwen.

Als ik de dag er na wakker word, herinnert de rookgeur in mijn shirt mij pijnlijk aan de barbecue. Een nieuw luchtje helpt ongetwijfeld en als ik de reclames mag geloven, kan ik daarmee ook meteen onoverwinnelijk worden en een idool voor vele anderen

Het tegendeel is waar: het luchtje werkt niet. En ook de belofte van eeuwige glorie blijkt gebakken lucht: ik voel me nog steeds een loser. Toegegeven, het valt ook niet mee om je in de 21ste eeuw geen mislukking te voelen.

De oude lezer zal zich misschien nog herkennen in keeping up with the Joneses (voor de jonge lezer: dat betekent dat je het min of meer even goed moet doen als de mensen om je heen), de jonge lezer in Keeping up with the Kardashians. Meer dan ooit word je platgebombardeerd met mensen die succesvoller, rijker, aantrekkelijker en gespierder zijn dan jij.

je wordt platgebombardeerd met mensen die succesvoller, rijker en gespierder zijn dan jij

En dan valt het maar vies tegen. Ik ben geen Boyan Slat die op zijn achttiende een manier uitvindt om de oceaan schoon te maken. En hoewel ik een rijbewijs heb, kan ik me geen Max Verstappen noemen.

De droom om met allerlei cryptomunten op mijn 25ste een zomerhuis met zwembad te kopen, is ingeruild voor een plastic badje van AliExpress. En de summer body van 2022 wordt, net als wel meer dingen in Groningen, een langetermijnproject voor 2027.

En uiteraard, alles wat je op internet ziet, is ook niet perfect (dat weet ik ook wel). Maar mijn leven langzaam richting een twee-onder-een-kap in Hoogkerk zien ontwikkelen, is nou niet echt de lentegedachte die ik wil.

Is dit dan het begin van de quarterlifecrisis? Het is een kwellende vraag waar ik niet zo snel een antwoord op weet. Op een andere vraag heb ik trouwens ook nog geen antwoord. Hoe krijg je die vreselijke rooklucht uit je kleding?

BAUKE VAN DER KOOIJ

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties