Op stap met: Wyona | Theedrinken in de Prinsentuin 

Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. De student-redacteuren van UKrant slaan elke week hun culturele agenda voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je zeker niet missen?

Hangout: Theeschenkerij Prinsentuin

Omdat ik zelf uit Groningen kom, geeft de theeschenkerij in de Prinsentuin mij een nostalgisch gevoel. Ik weet nog precies hoe mijn vader mij uitlegde hoe de zonnewijzer die daar staat werkte. Tegenwoordig kom ik er nog altijd graag om te ontspannen tussen het studeren door: weer eens wat anders dan het Noorderplantsoen.

De theeschenkerij is alleen open bij mooi weer tussen 1 april en 1 oktober, maar dan is het ook de perfecte plek om af te koelen. En heb je je drankje op, dan kun je mooi een rondje maken door de rest van de tuin. Veel mensen denken misschien dat die hoort bij het chique hotel Prinsenhof dat ernaast staat – je weet wel, waar Dua Lipa afgelopen winter sliep – maar de tuin is gratis voor iedereen.

Er zijn twee ingangen: eentje aan de kant van de Turfsingel – dan zie je meteen de zonnewijzer en heb je een mooi plaatje met de Martinitoren op de achtergrond – en eentje aan de Kattenhage. 

Een paar historische feitjes die, vind ik, de Prinsentuin extra boeiend maken: de tuin werd in 1626 aangelegd in opdracht van stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes, die in het Prinsenhof woonden. Maar de tuin die er nu ligt, is niet de oorspronkelijke: die raakte in verval en werd uiteindelijk tot plein met stallen omgebouwd. De huidige tuin werd in de jaren dertig gereconstrueerd op basis van een stadskaart uit 1634 en ging in 1939 open. 

Nog een laatste reden om een bezoekje te brengen aan de tuin: ieder jaar – dit keer  van 7-9 juli – is daar het poëzie-evenement Dichters in de Prinsentuin en worden er gedichten voorgedragen in deze prachtige groene setting. 

Theeschenkerij Prinsentuin
Martinikerkhof 23
Open 1 april – 1 oktober, di-zo van 10-18 uur 

Waar je mij verder vindt:

Ik ken linedansen eigenlijk alleen van films waarin mensen een foute cowboyhoed op hebben en kittige laarsjes aan. Het lijkt mij geweldig om een keertje te leren hoe dit werkt, met hopelijk wat Dolly Parton op de achtergrond. 

Heb je er stiekem ook wel een beetje genoeg van om altijd maar over Aletta Jacobs te horen? Weet je niet wie Julia da Lima is, maar ben je daar nu al benieuwd naar? Dan is dit de tentoonstelling voor jou! Hij gaat over Groningse vrouwen die misschien minder bekend zijn dan Aletta, maar zeker zo belangrijk.

  • Bierfestival 050
    Tijd: 23 juni 17-22 uur, 24 juni 13-22 uur
    Prijs: 10 euro (early bird)

In het kort: er staan zeven lokale brouwers uit Stad en Ommeland op het terrein van de Graansilo, je krijgt een gratis glas én een mooi verhaal over bier. De een houdt meer van bier dan de ander, dat is begrijpelijk, maar het is ook een mooi evenement om je locals te steunen. En hopelijk is het mooi weer, want dan zit jij op een toplocatie, zo midden in het centrum aan het water.

Zoals gezegd, ik kom zelf uit Groningen, dus heb ik een zwak voor het Groninger landschap. Veel mensen zullen zeggen dat het nat en plat is, maar dat vind ik juist de charme ervan. En vanuit de stad ben je zo in het mooie gebied van het Reitdiep. In het bezoekerscentrum krijg je een fiets- of wandelroute mee en daar kun je je prima een middag mee vermaken. Zo kom je eens buiten de diepen van de stad en zie je ook het platteland van Ommeland! 

Een film kijken in de openlucht: in de zomermaanden kan het elke woensdag bovenop het Forum. Ik kijk zelf heel erg uit naar The Big Lebowski (een klassieker) op 5 juli, maar er zit vast ook iets voor jou bij. 

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in