Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. De student-redacteuren van UKrant slaan hun culturele agenda voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je zeker niet missen?
Hangout: het Ommeland
Als student zit je vooral in de stad: je kamer, de faculteit, de UB, feestjes, en ga zo maar door. Veel studenten komen hun hele studietijd niet buiten de stad in het Ommeland. Als geboren en getogen Stadjer kwam ik er jarenlang ook niet, tot ik op een saaie coronamiddag eropuit trok op de fiets: een eyeopener. Pak je fiets er daarom bij en ga ook eens op een mooie tocht.
De reis begint aan de zuidkant van het Noorderplantsoen, het begin van het Reitdiep. Deze gracht, die ooit een rivier was, loopt in het noorden, vlakbij Zernike, de stad uit. Terwijl je wegfietst van het centrum, wordt de bebouwing steeds minder dicht tot je, bijna zonder er erg in te hebben, de stad uit bent. Dit deel van de rivier eindigt bij een klein sluisje bij het dorpje Dorkwerd. Hier steek je het Van Starkenborghkanaal over.
Eenmaal over de brug ligt het landschap kilometers ver open: de groene vlaktes vol vee worden doorsneden door talloze kanalen, rivieren en beekjes. In de verte zijn kerken, dorpen en molens zichtbaar. De wind waait de geur van het land naar je toe: bloemen, gras en soms ook mest. Het blijft immers het platteland. Al fietsend hoor je niets dan de wind, het ritmische geklik van je fiets en soms, hoog boven je, de schelle roep van een buizerd.
De wind waait de geur van het land naar je toe: bloemen, gras en soms ook mest
De weg vervolgend over een dijk langs het Reitdiep fiets je langs en soms ook door graasvelden voor koeien. Als je pech hebt, moet je er een paar ontwijken voor je door kunt. Hierna kom je door het dorpje Oostum, met twee huizen en een middeleeuwse kerk. Deze is vaak open voor bezichtiging en je kunt hier tegen een bijdrage een kopje koffie voor jezelf zetten en even uitrusten.
Niet veel verder ligt Garnwerd, een wat groter dorp met een molen, een kerk en diverse horecagelegenheden: drink een biertje aan het water bij Garnwerd aan Zee of een wijntje in de boomgaard van Café Bij Hammingh, alvorens aan je weg terug te beginnen. Tip: zorg dat je op de heenweg wind tegen hebt, dan gaat de terugweg lekker makkelijk.
Maar ook ten zuiden van de stad valt veel te zien. Een persoonlijke favoriet is Appelbergen. Hoewel men het nog niet eens is over de uitspraak (Áppelbergen of Appèlbergen) is men het er wel over eens dat het een van de mooiste bossen van Groningen is. Heel moeilijk is dat niet, want veel bossen heb je niet in Groningen. Maar mooi is het des te meer. Met twaalf kilometer afstand van de stad is het goed te befietsen en zeer geschikt om daar al wandelend even bij te komen van alle hectiek van het dagelijks leven.
Waar je mij verder kunt vinden:
De Prinsentuin, Martinikerkhof 23
Wanneer: dagelijks, van 10.00 uur tot 16.30 uur
Prijs: gratis
Geen tijd voor een fietstocht?. In hartje centrum vind je de Prinsentuin, een oase van rust in de drukke binnenstad. Ideaal om even te zitten en als je wat groen wil zien maar geen zin hebt om kilometers te fietsen. Hier vind je geen koeien en boerderijen maar een prachtig onderhouden renaissancetuin, vol bijzondere bloemen en kruiden.
Markt, op diverse plekken in de stad; in het centrum Grote Markt, Vismarkt en A-Kerkhof
Wanneer: van 9.00 tot 17:00 uur
De markt is een plek waar iedereen weleens komt, maar waar maar weinig mensen het volle potentieel van hebben ontdekt. Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag staan er kramen waar je van alles kunt kopen, meestal van hogere kwaliteit dan de supermarkt. En als je weet waar je moet zoeken is het ook een stuk goedkoper: een win-win dus, zeker voor studenten!