Op stap met: Hieke | Mensen kijken in Het Concerthuis

Er is zoveel te doen in Groningen, dat je eigenlijk een gids nodig hebt die je vertelt waar je echt ab-so-luut naartoe moet. De student-redacteuren van UKrant slaan elke week hun culturele agenda voor je open. Wat is hun favoriete hangout en wat mag je de komende week niet missen?

Hangout: Het Concerthuis 

Zodra je je voet over de drempel zet, kom je terecht in een vrolijke setting, waar oude straatlantaarns als sfeerlampen over de tafel buigen. Een deur is in felle kleurtjes geverfd en dient als tafelblad. Door de geverfde lijsten en kozijnen heen kijk je de keuken in. Het Concerthuis is zo’n eetbar in Groningen waar je zowel met je vrienden, familie als op date heen kan gaan. De ambiance is relaxed, de dranken- en hapjeskaart uitgebreid én je vindt er een spelletjeskast. Op deze plek kom je studenten van alle nationaliteiten tegen, maar ook stadjers en toeristen.

Wanneer het weer het toelaat kun je vanaf het terras mensen spotten in de Poelestraat. Ben ik de enige als ik zeg dat ik me hier de hele dag mee zou kunnen vermaken?

Hoewel dit eetcafé inmiddels een begrip is in de stad, zat er vroeger – je raadt het al – onder andere een concertzaal. Het diende tevens als sociëteit, café-restaurant én bioscoop, maar dat is niet de interessantste geschiedenis die dit pand kent. In 1743 werd hier Etta Lubina Johanna Aalders geboren, een van de eerste feministen, die onder meer opkwam voor de toelating van vrouwen tot openbare ambten en het scheidingsrecht. Maar Aalders – beter bekend als Etta Palm – is niet haar hele leven een stadjer gebleven. Ze verhuisde naar Parijs en maakte de Franse Revolutie mee. 

Het Concerthuis, zoals we het vandaag de dag kennen, bestaat dit weekend tien jaar. Bovendien kun je hier elke zondag van 10.30-15.00 uur brak brunchen. Als je hier nog nooit bent geweest, is nu dus een uitgelezen kans!

Het Concerthuis
Poelestraat 30
Open dagelijks vanaf 10 uur tot laat

Waar je mij deze week vindt:

Een grote groep vrienden met een passie voor muziek organiseerde tijdens de coronalockdown in de Noordoostpolder een feest in de weilanden. Nu komen ze voor het eerst naar Groningen. Hoewel ik als feestbeest alle hoeken van de stad heb gezien, zal dit – ik durf het bijna niet te zeggen – mijn eerst keer Oost zijn. Mijn voetjes zullen in elk geval van de vloer gaan tijdens dit house/techno-event, waarbij onder andere Rozie en Manifesta, inmiddels bekende namen in het Groningse nachtleven, sets vol trance, 90’s en housemuziek zullen draaien. Wie zie ik daar?

  • Groninger Museum
    Tijd: dinsdag tot en met zondag 10-17 uur
    Prijs: gratis met studentenpas

In musea kan ik verdwalen. Wanneer ik op citytrip ben, kijk ik meteen waar de dichtstbijzijnde tentoonstelling is. Maar in onze prachtige stad zit er op steenworp afstand een museum dat vrij toegankelijk is op vertoon van je studentenpas, dat is toch fantastisch? Een heerlijk zondagse activiteit, als je het mij vraagt. 

Vroeger keek ik met mijn zusjes op de DVD-speler al de animatiefilm en later op Disney+. De magie van Disney is dat je de films ontelbaar vaak kunt kijken, zonder dat het verveelt. Ik ben heel benieuwd naar deze fantasy-musicaleditie!

Groningen is een prachtig dakterras rijker: je vindt het als je via de Kleine Kromme Elleboog de Happy Traveler inloopt. Aanstaande zaterdag komt de temperatuur eindelijk boven de 20 graden, dus tijd om de zonnebril op te zetten, een ijskoud drankje te bestellen en te genieten van het uitzicht over de stad.

Tijdens het symposium over drugsgebruik ‘Waar trek jij de lijn?’, dat eerder al Utrecht, Leiden en Rotterdam aandeed, zullen diverse ervaringsdeskundigen en verslavingsexperts hun licht schijnen op de mentale, sociale en fysieke gevolgen van stimulerende en verdovende middelen. In het studentenleven is het alcohol- en drugsgebruik genormaliseerd en ik denk dat het goed is om als student die niet vaak een feestje overslaat eens een momentje tot bezinning te komen – en laat dit event nu net in de Martinikerk zijn.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties