Onontdekte studieplekken
Het is tentamentijd en de Universiteitsbibliotheek barst weer uit z’n voegen. Wanneer je om negen uur niet voor de deur staat, heb je pech en kun je je plekje vergeten. Al helemaal nu de vierde verdieping gesloten is en verbouwd wordt. Op Zernike zijn daarentegen veel onbemande studieplekken aan verschillende faculteiten van de RUG. Toch kiezen veel studenten voor de Universiteitsbibliotheek (UB) in de binnenstad.
De klapdeuren van het Duisenberggebouw door, de nagenoeg lege kantine doorkruisen, rechts de trap op en voilà: het eerste studie-imperium dient zich aan. Je vindt er grote lege tafels (met stopcontact), onbemande computerplekken en uitgestorven studiekabinetten. Wanneer je de trap op loopt, kom je in een ander studiewalhalla: de bibliotheek. Naast rijen van boekenkasten zijn ook hier veel lege studieplekken te bewonderen, zelfs met een ‘concentratieschot’ ertussen. Net als in de UB. En dat om elf uur ’s ochtends.
In deze bibliotheek (faculteit Economie en Bedrijfskunde) zit rechtenstudent Ralph Vos dagelijks aan zijn scriptie te werken. ‘Als ik om half elf aan kom wandelen, is er altijd nog een computer vrij’, zegt hij vrolijk. ‘En kijk eens wat een grote schermen!’ Hij wijst naar een scherm dat inderdaad ongeveer twee keer zo groot is als de computerschermen in de UB. Vos vertelt dat hij de UB wel gezellig vindt, maar wanneer er echt gestudeerd moet worden, fietst hij liever naar het Zernike. ‘Een stuk rustiger’, vindt hij.
Doorn in het oog
Deze rust is Tonnie Huisman juist een doorn in het oog. ‘Zonde’, noemt hij het. Volgens de facility manager van de panden op Zernike wordt er tijdens gewone collegeweken wel goed gebruikgemaakt van de werkplekken. Waarom de studenten nu dan wegblijven, daarover tast Huisman in het duister. ‘Ik kan me voorstellen dat studenten Zernike een stukje fietsen vinden’, zegt Huisman. ‘Maar als er hier gratis koffie aangeboden zou worden, weten ze niet hoe snel ze hierheen moeten komen’, voegt hij er lachend aan toe.
De RUG laat via persvoorlichter Gernant Deekens weten dat het niet zoveel problemen ziet in het wegblijven van studenten op Zernike. Er wordt juist geprobeerd om meer plekken in het centrum te creëren en zo de UB te ontlasten. ‘De UB is verreweg de populairste locatie onder studenten, die proberen we dan ook zo goed mogelijk te faciliteren’, zegt Deekens. Voorbeelden die hij noemt, zijn het creëren van 500 extra studieplekken in de UB en het wijzen van studenten op alternatieve studielocaties in de binnenstad, zoals het Harmoniegebouw en de Openbare Bibliotheek. Dat er veel geld in de studieplekken op de Zernike Campus gestoken is, is geen argument om actie te ondernemen. ‘We kunnen de studenten niet dwingen om naar Zernike te fietsen om daar te studeren’, besluit Deekens.
Te ver fietsen
Een wandelingetje naar de overkant van het Duisenberggebouw leert dat bij de overbuurman, de Bernoulliborg (faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen), ook veel studieplekken nog onbemand zijn. Tientallen computers, lege tafels en zelfs een mini-apenrots zijn er te vinden. Waarom pakken niet meer studenten hun stalen ros om naar Zernike te fietsen?
‘Ik heb wel eens op Zernike gestudeerd nadat ik daar een college had gevolgd’, vertelt Marloes Steenge, studente marketing. ‘Ik vond het een erg fijne plek en nam me voor om er vaker te studeren. Dat is er helaas niet van gekomen, ik vind het toch wat te ver fietsen. De UB is wat centraler in de stad.’ Ook rechtenstudente Eva Bokslag vindt de afstand te groot. Daarnaast vindt ze het onprettig dat ze de campus niet goed kent. ‘Ik kom er nooit en voel me dan net zo’n eerstejaars die haar weg moet vinden naar het eerste college.’
Levenspartner
Ook de drukte in de UB hoeft geen reden te zijn om de UB te mijden. ‘Je bent niet de enige die aan het studeren is, daardoor blijf je gemotiveerd. Je komt altijd wel iemand tegen die je kent en met wie je pauze kunt houden’, zegt studente geschiedenis Anouk Theunissen. Daarnaast heeft Theunissen nog een andere, meer praktische, reden om naar de UB te gaan. Ze vertelt lachend: ‘In de UB is het toch ook een cultuur van ‘zien en gezien worden’. Hoe meer mensen, hoe meer kans op een potentiële levenspartner.’
Als het aan Huisman ligt, komt er een onderzoek naar de gang van studenten richting Zernike. ‘Ik zou graag van een grote groep studenten weten waarom ze niet vaker deze kant op komen in tentamenweken. We willen de gebouwen aanpassen aan de behoeften van studenten’, zegt hij. Hiervoor zou hij bijvoorbeeld de studievereniging EBF in willen zetten. De vereniging heeft vaker onderzoek gedaan naar de behoeften van studenten tijdens het studeren, vertelt Huisman. Uit eerder onderzoek bleek bijvoorbeeld dat studenten een soort loungeplek misten in het Duisenberggebouw. Huisman: ‘Deze loungeplek is nu gecreëerd en wordt deze week geopend.’