Online lintje voor RUG-wetenschappers

Online lintje voor RUG-wetenschappers

Vier RUG-wetenschappers hebben vrijdag op voordracht van de universiteit een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat ging vanwege de coronacrisis minder feestelijk dan voorgaande jaren.
24 april om 15:15 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 24 at 15:15 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar foto

Door Rob Siebelink

24 april om 15:15 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar foto

By Rob Siebelink

april 24 at 15:15 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar foto

Rob Siebelink

HoofdredacteurVolledig bio »
Editor-in-chief Full bio »

De decorandi werden niet ergens naartoe gelokt en daarna in het zonnetje gezet, maar kregen een telefoontje van de burgemeester van hun woonplaats. Daar moeten ze het voorlopig mee doen.

De vier RUG-wetenschappers zijn Wout van Bekkum (hoogleraar Midden-Oosten Studies, Faculteit der Letteren), Karel Brookhuis (honorair hoogleraar verkeerspsychologie, GMW), Herman Bröring (hoogleraar bestuursrecht, Faculteit Rechtsgeleerdheid) en Wim Quax (hoogleraar farmaceutische biologie, FSE).

Van Bekkum is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Brookhuis en Quax tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Bröring tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een feestelijke uitreiking wordt later gehouden, als de coronabeperkingen zijn opgeheven. 

Boegbeelden

Van Bekkum (Winschoten, 1954) krijgt de onderscheiding omdat hij in binnen- en buitenland bekend staat als een ‘onmisbare en excellente wetenschapper, en een enthousiasmerend en begenadigd docent’, zo omschrijft de RUG hem. Brookhuis (Enschede, 1950) is volgens de universiteit het internationale boegbeeld van de verkeerspsychologie en belangrijk bij het terugdringen van het aantal verkeersongelukken in Nederland.

Bröring (Stadskanaal, 1959) krijgt het lintje omdat hij geldt als ‘een uitermate veelzijdige en gezaghebbende wetenschapper en pionier op het gebied van bestuursrecht’. Bröring heeft zich ook ‘onvermoeibaar en belangeloos ingezet voor de rechten en positie van de gedupeerde burgers in het Groninger gasveld’. 

Quax (Geleen, 1956) stapte in 1997 vanuit de farmaceutische industrie over naar de wetenschap. Zijn benoeming tot hoogleraar was ‘een gouden zet’, zegt de RUG. Zijn onderzoek naar het vergroenen van de farmaceutische industrie, de behandeling van kanker en het tegengaan van anti-microbiële resistentie is niet alleen wetenschappelijk van cruciaal belang, maar heeft volgens de RUG ook een enorme maatschappelijke impact. 

24 April 2020 | 22-11-2020, 16:20
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties