Onderzoekers nemen FC Groningen onder de loep

 

Onderzoekers van de RUG gaan de komende jaren spelers van FC Groningen, PSV en Vitesse onderzoeken. Ze willen voetballers helpen om te gaan met fysieke en mentale problemen.
Door Christien Boomsma / Foto Antoon Kuper

Als spelers niet goed omgaan met fysieke of mentale stress – denk aan zware trainingen of verloren wedstrijden – kunnen ze gemakkelijk geblesseerd raken, of in een dip terecht komen. En dat heeft gevolgen voor hun prestaties.

Nu al worden dagelijks gegevens van de voetballers verzameld. FC Groningen, PSV en Vitesse hebben niet alleen camera’s langs het veld staan die de spelers volgen. Ze werken ook met apps en sensoren die precies in de gaten houden wat er gebeurt in het lijf én het brein van Sergio Padt, Samir Memisevic of Nick Viergever.

Mentale problemen

Projectleider Ruud den Hartigh van de RUG wil deze gegevens bijeen brengen in één groot dataplatform. Vervolgens wil hij de fysieke en mentale veerkacht van de spelers in beeld brengen. ‘Op die manier kunnen zij bijvoorbeeld trainingen aanpassen om te voorkomen dat een speler fysieke of mentale problemen krijgt’, zegt hij. ‘Zo combineren we de laatste kennis uit de psychologie, bewegingswetenschappen en data science.’

Ook onderzoekers van de Leidse Universiteit, de Jheronimus Academy of Data Science en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doen mee aan het onderzoek. Onderzoeksfinancier ZonMw stelde deze week 750.000 euro beschikbaar.

‘Gewone’ sporters

Hoofd Performance bij FC Groningen, Wouter Frencken, is blij. ‘Hoe een speler er fysiek en mentaal voor staat en of we het individuele programma moeten aanpassen, is vaak moeilijk te overzien voor de experts op het veld. Nu kunnen we veerkracht beter inzichtelijk maken voor een nóg betere begeleiding van spelers.’

De inzichten van het onderzoek kunnen ook gebruikt worden voor ‘gewone’ sporters, zegt Den Hartigh. ‘Als we beter begrijpen hoe veerkracht bepaald en verbeterd kan worden, kunnen we ook werken aan de veerkracht van mensen in andere sporten en in het dagelijkse leven.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties