RUG-onderzoeken naar Vikingen en hartfalen slepen Europese beurzen in de wacht

De Groningse C14-onderzoeker Michael Dee krijgt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro. Hij gaat hiermee de contacten tussen Europa en Amerika voor Columbus onderzoeken.

Ook cardioloog Peter van der Meer, die onderzoek doet naar hartfalen, kreeg een Consolidator Grant.

Dee kwam vorig jaar wereldwijd in het nieuws door zijn ontdekking dat de Vikingen al in het jaar 1021 aanwezig waren in Noord-Amerika. Dat ze daar waren geweest was al langer bekend, maar niet wanneer.

Dee deed dat door een revolutionaire dateringsmethode. Hij wist in de jaarringen van bomen het moment van een grote zonnestorm in het jaar 992 aan te wijzen: het C14-gehalte in de ring had daardoor kort gepiekt. Vanaf daar was het een kwestie van jaarringen tellen. 

Ontmoetingen

Het huidige onderzoek wil verder gaan waar dit onderzoek stopte. Dee wil meer weten over de contacten tussen Amerika en Europa; wie de Vikingen zijn tegengekomen bijvoorbeeld en wat de eventuele invloed daarvan is geweest. 

Ook cardioloog Peter van der Meer kreeg een ERC. Van der Meer wil meer weten over gevoeligheid voor het ontwikkelen van hartfalen. Dat doet hij onder meer door het gebruik van 3D-weefsel en stamcellen. Uiteindelijk wil hij betere behandelingen ontwikkelen. 

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties