Zo’n zestig studenten en medewerkers hebben dinsdag op het station van Groningen gedemonstreerd tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.
Er stond aanvankelijk een nationale demonstratie op de Dam in Amsterdam op het programma, maar die ging niet door vanwege de treinstaking.
Aline Douma, docent aan de Faculteit der Letteren: ‘We zijn allemaal behoorlijk teleurgesteld dat het grote protest niet doorging, maar ook nu is het goed om ons te laten zien.’
Het regende dinsdagmiddag pijpenstelen, maar de demonstranten bleven energiek, hielden borden met leuzen omhoog en scandeerden: ‘Er zijn geen mitsen en maren bij bezuinigingen op onderwijs.
Wilders
De staking volgt op een week van politieke commotie nadat Geert Wilders met zijn PVV uit het kabinet stapte. In het najaar volgen verkiezingen. Voor sommigen is dit een sprankje hoop.
‘Ik ben hier vandaag omdat ik hoop dat de nieuwe partijen zullen begrijpen hoe belangrijk internationals zijn in het hoger onderwijs’, zegt Dinie Bouwman, beleidsadviseur voor internationalisering en kwaliteitsborging en voorzitter van de Personeelsfractie in de universiteitsraad.
‘Ik ben een optimist’, zegt Lisa Herzog, decaan van de Faculteit der Wijsbegeerte. ‘We moeten het bewustzijn vergroten en we moeten blijven aandringen. Dit is een structurele vraag: is onze samenleving bereid om te investeren in onderwijs voor de volgende generatie?’
Kleine stapjes
Anderen zijn minder hoopvol. ‘Ik ben pessimistisch, ik zie geen betere toekomst, zelfs niet nu extreemrechts uit het kabinet is’, zegt Douma. ‘Deze bezuinigingen liggen al meer dan een jaar op tafel. Wilders is misschien weg, maar geen enkele andere partij lijkt onze zaak serieus te steunen. Deze dingen zijn al in gang gezet.’
Ze verwacht een lange periode van politieke onzekerheid, ongeacht of de internationaliseringswet wordt aangenomen of niet.
Resultaten
Blijven demonstreren doet er toe, aldus universitair docent Sander van Lanen. ‘Onze eerdere protesten hebben resultaat opgeleverd’, zegt hij. Na de staking in november werd de langstudeerboete geschrapt en de staking daarna leidde tot een wijziging in de Wet internationalisering in balans (Wib).
‘De dreiging is nog niet voorbij’, zegt Van Lanen. ‘We zijn nog niet veilig, maar het is een kleine opluchting. Het zijn kleine overwinningen, maar ze tellen mee. En we zijn klaar om te blijven vechten.’